Vinter-OS bidrar till fred på Koreahalvön

18 november, 2017

Det har varit stora spänningar på Koreahalvön den senaste tiden men under OS i PyeongChang kommer det att råda vapenvila mellan Nordkorea, Sydkorea och USA.

Under de antika olympiska spelen, för cirka 2 800 år sedan, så upprättades en vapenvila under spelens gång. Sedan Nagano-OS 1998 har även de moderna spelen, i den Internationella Olympiska Kommitténs regi, anammat denna tradition och gett det namnet ”Olympic Truce” fritt översatt den olympiska vapenvilan.

FN:s generalförsamling, där alla medlemsländer ingår, har godkänt den olympiska vapenvilan under PyeongChang-OS. Det innebär att Nordkorea, Sydkorea och USA har anslutit sig till vapenvilan trots de hårda orden och spänningarna mellan länderna.

”Olympic Truce” är bland annat framtagen för att främja fred i världen men också för att de aktiva ska känna sig trygga i sin OS-deltagande.

Att USA, Sydkorea och Nordkorea ställer sig bakom den olympiska vapenvilan är ett stort steg.

– Vi är oerhört glada att den olympiska vapenvilan undertecknades av både Nord- och Sydkorea samt USA. Det visar på vilken tyngd den olympiska idrotten har bland världens ledare och hur mycket man värderar vårt arbete med fred, och betydelsen av möten mellan människor från världens alla länder. En starkare symbol för världsfreden finns inte, och denna gång känns undertecknandet av den olympiska vapenvila än viktigare än tidigare, säger Gunilla Lindberg, som är ordförande i IOK:s koordinationskommitté för spelen i PyeongChang 2018.

Källa: SOK.se