Sverige förlorade den sista omröstningen till vinter-OS 2026

25 juni, 2019

Sverige förlorade den sista och avgörande omröstningen till vinter-OS 2026. Och istället blir det Italien som kommer att arrangera spelen om sju år.

Sex gånger har Sverige ratats av IOK men inför helgens avgörande omröstning till vinter-OS 2026 så ansågs chansen vara större än någonsin. Kvar i ringen var Sveriges bidrag (Åre och Östersund) mot Italiens dito (Milano och Cortina). Men det blev Italien som vann den avgörande omröstningen med 47 röster mot 37.

En av de stora anledningarna till att IOK föredrog Italiens förslag var att Sverige inte hade några ekonomiska garantier. SOK:s mål var att spelen skulle finansieras av näringslivet och inte av staten. Samtidigt skulle avtalen med näringslivet endast vara avsiktsförklaringar och inga bindande avtal, innan omröstningen var klar. Detta sägs ha fått IOK att dra öronen åt sig och istället föredra Italiens bidrag, som var statligt finansierad.

Sveriges ansökan till vinter-OS sägs ha kostat runt tio miljoner kronor. Och enligt många experter så var det Sveriges stora chans att någonsin få arrangera ett vinter-OS.

Senast Italien stod som arrangör var 2006 i Turin. Cortina var värd för OS 1956 men för Milano kommer OS 2026 att vara stadens första.

Datumen för vinter-OS 2026

Nu har vi istället ett vinter-OS i Italien att se fram emot om sju år och datum är redan nu klara. Mästerskapet kommer att pågå mellan de 6-22 februari och en månad senare ska Paralympics gå av stapeln den 6-15 mars.