Svenska OS-truppen till Pyeongchang-OS

Antalet svenska deltagare i vinter-OS har varierat genom åren. Under 2000-talet har den svenska truppen till ett olympiskt vinterspel legat på strax över 100 deltagare och vi kan vänta oss en minst lika stor trupp till Pyeongchang 2018

Den svenska OS-truppen till vinter-OS i Pyeongchang 2018 är ännu inte helt klart. Se nedan för alla som just nu är uttagna.

Alpint

André Myhrer
Frida Hansdotter

Curling

Damlaget
Agnes Knochenhauer
Anna Hasselborg
Sara McManus
Sofia Mabergs
Jennie Wåhlin

Herrlaget
Niklas Edin
Henrik Leek
Oskar Eriksson
Rasmus Wranå
Christoffer Sundgren

Freestyle

Henrik Harlaut
Jesper Tjäder
Victor Öhling Norberg
Sandra Näslund

Längdskidor

Marcus Hellner
Charlotte Kalla
Stina Nilsson

Snowboard

Sven Thorgren

SOK har i uppgift att ta fram OS-truppen

Den svenska olympisk kommittén, SOK, har i uppdrag att forma den trupp som skickas till de olympiska sommarspelen och olympiska vinterspelen.

För att en aktiv ska kunna bli uttagen till OS-truppen så gäller det först och främst att personen klarat den internationella kvalgränsen i grenen. Den internationella kvalgränsen kan vara allt från att uppnå ett visst resultat på en tävling till placering på världsrankingen i grenen.

Sverige har också egna kriterier som de aktiva eller ett lag måste uppfylla. Ett kriterier är att laget eller den aktiva måste kunna tävla om en plats bland de åtta främsta på ett OS. Det finns ett undantag på denna topp 8-regler och det kallas för ”Framtidskriteriet”. Framtidskriteriet innebär att den aktiva eller laget har potential att nå ett toppresultat under det olympiska spelet därefter.

Bara för att en aktiv har klarat av den internationella kvalgränsen och uppfyller de svenska kriterierna så behöver detta nödvändigtvis inte innebära att man blir uttagen till OS-truppen. Sverige har endast ett antal platser att fylla i varje gren och sport. Och SOK kommer tillsammans med landslagsledningarna att diskutera fram vilka aktiva som bör fylla dessa platser.

De största svenska OS-trupperna genom tiderna

Den största OS-truppen som Sverige hittills skickat var till Sotji-OS 2014 med en trupp på totalt 106 deltagare. Det är dock inte jätte stor ökning av antalet deltagare från de föregående spelen i Vancouver 2010 och Turin 2016, dit Sverige skickade trupper på 105 deltagare.

Sotji och Turin – de mest framgångsrikaste vinterspelen

Det mest framgångsrikaste vinter-OS:et för Sverige del står mellan Sotji och Turin. I Sotji tog Sverige flest medaljer totalt, 15 stycken, men av dessa var det bara 2 guldmedaljer. I Turin så kammade Sverige hem hela 7 guldmedaljer, flest av alla vinterspelen så här långt för Sverige, men en färre medalj totalt än i Sotji.

Om man summerar Sotji- och Turin-spelen så räknas ändå Turin in som det mest framgångsrikaste vinterspelet hittills med oförglömliga OS-guld som exempelvis ishockeyherrarnas seger mot Finland i finalen, Björn Lind dubbla guld i längdskidor, damernas curlingguld och Anja Pärson guld i slalom för att nämna några.