Sista OS-dagen med guld till Lag Hasselborg och brons till Stina Nilsson

25 februari, 2018

PyeongChang-OS är nu över och i den avslutande tremilen blev det en svensk medalj för Stina Nilsson som knep bronset. I damernas curlingfinal vann Lag Hasselborg och tog hem Sveriges sjunde guld. I herrarnas ishockey så vann OAR en dramatisk final mot Tyskland.

Lag Hasselborg tog ett historiskt OS-guld

Lag Hasselborg vann curlingfinalen mot hemmanationen Sydkorea med 8-3 och tog därmed Sveriges sjunde guld i PyeongChang.

Guldet är den tredje totalt på damsidan i Os-curlingen. Det tredje guldet innebär att Sverige nu är den bästa OS-nationen i damernas curling då man går om Kanada i toppen av den totala medaljligan.

OAR vann en rafflande final mot Tyskland

Herrarna final i ishockey blev en mer spännande historia än vad man kunnat ana på förhand. Ett stjärnspäckat OAR var stor favorit men Tyskland visade varför man förtjänade en plats i finalen. I den tredje perioden så kvitterade Tyskland till 2-2 och med tre minuter kvar så tog man dessutom ledningen med 3-2 och skrällen var nu nära. Men OAR tog ut målvakten och med mindre än en minut kvar så kvitterade ryssarna till 3-3 och tog matchen till förlängning. I förlängningen så hade OAR de hetaste chanserna och när Tyskland åkte på en utvisning så avgjorde Ryssland kort därefter och vann med 4-3.

Senast ett ryskt lag tog ett OS-guld var 1992. För Tysklands del är OS-silvret det bästa resultatet historiskt och senast Tyskland tog en medalj var bronset 1976.

Brons till Stina Nilsson

Sverige hade endast tagit guld- och silvermedaljer innan den sista grenen på OS-programmet i PyeongChang, damernas tremil, skulle avgöras. På förhand var det mycket snack om att Charlotte Kalla var det främsta medaljhoppet för Sverige. Istället blev det Stina Nilsson som tog en medalj och knep bronset efter att ha spurtat ned norskan Ingvild Flugstad Östberg. Så det blev till slut ett brons för Sverige i PyeongChang.

Under loppets gång var olyckan framme för österrikiskan Teresa Stadlober, som låg på andra plats vid tillfället, som med cirka 10 kilometer kvar körde fel och efter det sjönk hon ned till en åttonde plats. Detta banande vägen för att Nilsson till slut kunde knipa tredjeplatsen.

Vann gjorde Marit Björgen i överlägsen stil. Charlotte Kalla slutade på 5 plats, Ebba Andersson på 13 plats och Anna Haag på 29 plats.

Inte långt ifrån det svenska medaljrekordet

I Sotji-OS tog Sverige 15 medaljer vilket var nytt rekord. Inför PyeongChang-OS var SOK:s mål 8 medaljer men med de två medaljerna under den avslutande OS-dagen kan vi räkna in hela 14 svenska medaljer, 7 guld, 6 silver och en bronsmedalj.