Ryssland stängs av från Pyeongchang-OS

7 december, 2017

Det var tidigare klart att sju ryska längdskidåkare var avstängda från OS-deltagande på livstid och i veckan kom beskedet att Ryssland stängs av helt och hållet från Pyeongchang-OS.

Den internationella Olympiska Kommittén, IOK, har återigen tagit till med hårdhandskarna gällande Ryssland och den dopningskultur som råder. I Rio-OS så var det upp till de enskilda förbunden om Ryssland skulle få vara med och tävla, och bland annat stoppades alla ryska friidrottare. Men till Pyeongchang-OS har IOK nu beslutat att stänga av Ryssland helt och hållet.

Beslutet att stänga av Ryssland kommer efter avslöjanden om systematisk dopning under Sotji-OS 2014 och till grund ligger Schmid-rapporten och McLaren-rapporten.

Ryska aktiva och lag kommer dock att kunna delta i Pyeongchang-OS men under neutral flagg. Detta innebär att den ryska flaggan kommer att vara bannlyst under spelen för de aktiva och detta gäller även den ryska nationalsången vid medaljceremonierna.

Att Rysslands stängs av från Pyeongchang-OS kan komma att påverka Sverige också. Det svenska skidskyttelandslaget tränas nämligen av Wolfgang Pichler som var med och coachade de tre ryskorna Olga Zajtseva, Olga Viluhkina och Jana Romanova i Sotji-OS, som senare stängdes av på grund av dopning. Pichler hävdar att han inte var delaktig eller hade vetskap om dopningen under Sotji-OS. Oavsett så kan det bli så att Pichler även han blir avstängd på grund av att han tränat aktiva under Sotji-OS som senare stängts av på grund av dopning.

Från ryskt håll har tongångarna varit hårda. Bland annat har man hotat om att KHL, likt NHL, kan komma att stoppa spelare från att delta i OS, vilket innefattar även utländska spelare i ligan. Dock har Rysslands president Vladimir Putin har gått ut och sagt att man inte kommer att stoppa enskilda Ryska aktiva från att delta i Pyeongchang-OS.

Rysslands olympiska kommitté kommer att överklaga IOK:s beslut. Så ännu är detta inte helt avgjort.