Nationer som deltar i OS i Peyongchang

Olympiska Spelen är öppet för alla nationer i hela världen, och det är ett tillfälle att se vilka som verkligen är bäst i flera olika grenar. Det delas som bekant upp i vinter-OS respektive sommar-OS, för att lättare kunna få med de grenar och sporter som ska med. Här går vi igenom några av de olympiska nationer som vanligtvis är med under tävlingarna. Det är många OS länder som kommer delta i de olympiska spelen, och alla väntar de först ett internationellt kval för att få fram en uttagning nationer som kommer med.

Amerikanska nationer

Det första som dyker upp i huvudet när man hör de amerikanska nationerna är troligen USA, då det är de som utmärkt sig mest genom åren. De har genom alla år deltagit i de olympiska spelen, bortsett från sommarspelen i Moskva år 1980. USA bojkottade då spelen, men utöver detta har det varit ett ständigt inslag i varje spel.

Ända sedan deras allra första år har de tagit minst ett guld, med start det första året. År 1896 tog nämligen Tom Burke guld i både 100 meter och 400 meter, vilket inledde en historia av en hel del segrar. Men, det är inte bara USA som gjort ett bra jobb i tävlingarna genom åren. Det finns även en hel del andra nationer som ska vara med – allt från Kanada i norr till Haiti, Jamaica, och Venezuela i söder.

Jamaica har till exempel 67 medaljer hitintills, varav 17 guld. De har varit en del av spelen sedan 1948, då de deltog i de olympiska sommarspelen. Sedan 1960 har de också varit med i vinter OS, men de var då som en del av Brittiska Västindien. Av deras 67 medaljer har 66 av dem vunnits i friidrott, vilket är deras absolut starkaste område.

Europeiska nationer

Bland de europeiska nationerna har vi såklart Sverige, som ju var en av de första nationerna att vara med i den modernare varianten av sommarspelen år 1869 i Aten. Sverige har sedan dess varit med i alla sommarspel, bortsett från 1904. Sammanlagt har Sveriges deltagare kämpat till sig 144 medaljer, varav 50 av dessa är guldmedaljer.

Utöver Sverige är också de andra nordiska och skandinaviska nationerna med, liksom Ryssland som ju har totalt 91 medaljer i vintersporter. Vi hittar också vårt grannland Norge som presterat mycket bra genom åren, och fått ihop hela 303 medaljer sedan deras debut i sommarspelen år 1990. Segling och skytte är deras klart starkaste grenar, men även i längdskidor och hastighetsåkning i skridskor är de vassa. Här får de andra se upp, då norrmännen är vassa på många sporter.

Afrikanska nationer

Sydafrika, som ju ingår i de afrikanska nationerna, har varit med i sommarspelen sedan 1904. Enda undantaget är 1964 och 1988 pga Apartheidregimen. De har hitintills varit med i sex upplagor av vinter-OS. Likaså återfinns Madagaskar bland de afrikanska nationerna, och de har i sin tur bara varit med en enda gång i vinterOS. De har däremot varit med varje år i sommar-OS sedan 1964, bortsett från 1967 och 1988. Deras debut i vintersporterna i Turin 2006 gav dock inga medaljer, och det har inte heller de andra försöken.

Asiatiska nationer

Kina och Japan är troligtvis de absolut starkaste nationerna från de asiatiska nationerna, och dessa två ska man verkligen vara försiktig med. Likaså är Sydkorea och Hongkong starka deltagare, som även dessa har en del medaljer och prestationer bakom sig. Kina är dock en farlig utmanare, eftersom de har en historia av 429 medaljer, varav 172 guld. Japan är även de starka med 398 medaljer varav 132 guld. Japans starkaste gren är judo och det ska bli spännande att se vem som kan utmana där.

Oceaniska nationer

I de oceaniska nationerna ingår Australien, Nya Zeeland och Tonga. Här är den starkaste nationen Australien, som ju varit med i alla sommar- och vinterspelen som gått sedan 1952. Deras första deltagande var i sommarspelen i Athen år 1896, och de representerades då av Teddy Flack som vann guldet i både 800 meter och 1500 meter.

Totalt har Australien 487 medaljer, där 143 av dem är guldmedaljer. Deras prestationer har genom åren varit bra och de är absolut en stark utmanare. De har de senaste åren börjat utmana mer och mer i bland annat banlöpning, men också sporter som skytte, ridsport, curling och rodd. Deras allra starkaste sport är dock simning.

Även Nya Zeeland är en stark utmanare från de Oceaniska nationerna, då deras främsta grenar är friidrott. Deras hitintills enda medalj från just vinterspelen är en silvermedalj, som var den första att vinnas från vinter-OS till södra delen av halvklotet. Totalt har de 87 medaljer, varav 36 är guld.

Internationellt kval till OS

För att en nation ska få delta, och för att en atlet ska få delta, så ställs vissa krav. Vem som helst kan inte ställa upp i OS, och det ska mycket till innan man blir godkänd för att få vara med. Dels finns det internationella krav som ska uppfyllas, och sedan har varje nation sina egna krav som ska uppfyllas. Om en atlet sedan blir godkänd, så är det ändå inte säkert att den automatiskt kommer med.

Vilka krav som gäller beror såklart mycket på vilken gren det gäller. Sedan är det dessutom inte säkert att någon med bra resultat kommer med och får representera nationen. Det finns så kallade kvotplatser, och dessa är inte personliga. Kanske är det en atlet som presterat mycket bra, som inte får komma med. Detta kan ske om det är en annan atlet som tros prestera ännu bättre i de olympiska spelen. Kraven är alltså mycket hårda och det är inte alla som kommer med. Men, det är väl så det ska vara när nationernas elit möts.