Guldfavoriterna Lag Edin föll, Rickardsson bästa svensk i femmilen

24 februari, 2018

Lördagens stora guldfavoriter, Curlingens Lag Edin, klarade inte favoritskapet och föll mot halvskrällen USA. I morgonens femmil för längd fick vi finskt guldglädje. Bästa svensk blev Daniel Rickardsson på en sjunde plats.

OS-Silver till Lag Edin

Lag Edin har verkligen övertygat i curlingen fram till finalen och hade i och med det stort favoritskap på sig. Lägger man till att motståndaren USA inte hade spelat en stor final sedan 1981 var utgången klar enligt många. Men svenskarna började osäkert och det blev en hel del missade stenar. Lagen följdes dock åt fram till den åttonde omgången med ställningen 5-5. Då klev USAs John Shuster fram och satte hela fem poäng och gick med det fram till 5-10. Svenskarna ökade upp till 7-10 i nionde omgången men valde att ge upp matchen inför tionde.

Niklas Edin har ett relativt ungt lag och har glädjande nog redan bekräftat att han satsar vidare mot nästa OS, i Peking 2022.

Daniel Rickardsson bästa svensk i femmilen

Finland har inte varit bortskämda med OS-guld på de sista åren. I Sotji, för fyra år sen, blev det endast ett guld och hittills hade de inte fått något detta OS:et heller. Inte förrän Iivo Niskanen vann morgonens femmil efter ett imponerande ryck när det återstod ungefär en kilometer på loppet. Niskanen vann med 18,7 sekunder före Alexander Bolshunov, OAR. OAR fick också bronsmedaljen i och med Andrey Larkov.

Svenskarna hade tufft och bästa svensk blev Daniel Rockardsson på en sjunde plats, ca 3,40 minuter efter Niskanen. Jens Burman blev 28a och Viktor Thorn slutade på plats 40. Den fjärde svensken Calle Halfvarsson bröt loppet efter drygt en mils åkning.

Fiasko i alpina lagtävlingen för Sverige

Förhoppningen var stor på medalj för Sverige i den alpina lagtävlingen, som körde för första gången i OS. Tyvärr ville det sig inte alls för det svenska laget som försvann redan i kvartsfinalen mot Österrike, som vann med övertygande 4-0. Österrike gick sedan vidare till finalen med förlorade där mot Schweiz med 1-3.

För Sverige körde Frida Hansdotter, Anna Swenn Larsson, André Myhrer och Mattias Hargin.