Speed skating – grenar & program

Speed skating, eller hastighetsåkning som det heter på svenska, är en klassisk gren i OS-sammanhang. Tidigare kallades sporten för skridskolöpning, och går helt enkelt ut på att man ska åka en viss distans på skridskor på kortast möjliga tid.

Speed skating har funnits med på det olympiska programmet sedan 1924, även om sporten då bara var öppen för män. Kvinnliga discipliner togs in på programmet först år 1960, även om kvinnliga discipliner fanns med som demonstrationsgren redan år 1932.

Speed skating som OS-gren

Hastighetsåkning är en extremt populär sport i Nederländerna, som var bland de första att använda skridskoåkning som kommunikationsmedel på 1200-talet. Det var även där som det första VM:et på skridsko ägde rum år 1893. Den gången van Jaap Eden från Holland, och året därefter var det Sverige som arrangerade VM i skridskoåkning.

Till OS i Calgary år 1988 byggdes det för första gången en inomhusarena till speed skating-åkarna, istället för en utomhusarena som tidigare använts. Sedan dess har sporten och dess utövare haft klart bättre förutsättningar. Standardstorleken på banan är 400 meter, men det förekommer även banor vars omkrets är 333, 250 eller 200 meter långa.

I speed skating tävlar man två och två mot varann, enligt det europeiska systemet. En gång har man under de olympiska vinterspelen dock använt sig utav masstart istället, vilket man gör i det amerikanska systemet. Detta gjorde dock de europeiska åkarna upprörda och ledde till bojkott. På senare tid har man istället lagt till short track som en egen OS-gren, som baseras på det amerikanska systemet.

Under OS i Pyeongchang 2018 kommer man tävla i speed skating i Gagneung skridskocenter, som ligger i den så kallade Kustzonen.

Herrar och damer i speed skating

Hastighetsåkning kallas även för long track speed skating. Eftersom det numera även finns short track speed skating med på det olympiska programmet hänvisar man dock oftast till denna sport som speed skating och den andra för short track. På så vis kan man undvika onödiga missförstånd.

I speed skating i OS tävlar både damer och herrar i distanserna 500m, 1000m och 1500m. Utöver det tävlar även damerna i 3000m och herrarna i 10 000 meter. Dessutom tävlar både herrar och damer i lagtempo och masstart.

Förutom i masstarten och lagtempot åker man alltid två åkare mot varandra i ett lopp. Paren lottas fram, efter att de tävlande först har delats in i olika grupper baserat på tidigare resultat och ranking. Paren lottas sedan ut från den grupp respektive åkare tillhör.

500m speed skating

Speed skating 500m har funnits med på OS-programmet för herrar sedan vinter-OS i Chamonix 1924. För damernas del kom 500m med på programmet först år 1960.

Regler, fakta & info

I OS-sammanhang i 500m speed skating åker man distansen om 500m två gånger, alltså 2 x 500m. De båda loppen åks under samma dag, och den är den totala tiden för båda loppen som räknas. I det första loppet åker den ena åkaren på den inre banan, och på den yttre banan i andra loppet. Vice versa gäller då för den andra åkaren, som åker första loppet på den yttre banan och det andra på den inre.

Medelhastigheten som åkarna kommer upp i under ett 500-meterslopp ligger på omkring 50km i timmen. Världsrekordet på distansen 2x500m innehas av kanadensaren Jeremy Witherspoon, som åkte på den totala tiden 1:08.17. Han står dessutom för världsrekordet på en enkel sträcka om 500m, med 34,03s.

Datum och tävlingsprogram

Damerna kommer åka 500m individuellt söndag 18/2. Herrarnas lopp är schemalagda till måndag 19/2.

1000m speed skating

1000m speed skating är en av väldigt få grenar på OS-programmet som faktiskt har funnits med längre för damer än för herrar. För damerna infördes 1000m speed skating under vinter-OS 1960, medan herrarna inte började tävla på distansen förrän 1976.

Regler, fakta & info

I 100m speed skating startar de båda åkarna samtidigt på var sin bana. Vid varje varv som åks byter åkarna dock bana – så den som åkte förra varvet på innerbanan byter över till ytterbanan och tvärt om.

Världsrekordet i speed skating 1000m innehas av Shani Davis, och ligger på 1:06,45. Det sattes i mars år 2009, och han höll under loppet en medelhastighet av hela 54,20km/h.

Datum och tävlingsprogram

Även i 1000m speed skating är det damerna som är först ut – de åker onsdag 14/2. Herrarnas lopp åks istället fredag 23/2.

1500m speed skating

1500m speed skating är också en OS-gren som har funnits med länge på programmet. Herrarna började åka distansen år 1924, och 1960 införds den även för damerna.

Regler, fakta & info

Även i speed skating 1500m handlar det så klart om att ta sig i mål på snabbast tid. Precis som i 1000m-loppen växlar man även under den här distansen banor under loppets gång.

I 1500m är det samma världsrekordhållare som för 1000m – Shani Davis. Världsrekordet förtjänade han i december år 2009, när han åkte 1500m på 1:41.04 sekunder. Shani Davis kan alltså skryta med två världsrekord – även om inget av de två är satt under olympiska sammanhang.

Datum och tävlingsprogram

Damernas 1500m individuellt finns med på programmet måndag den 12/2, och herrarna åker den 13/2 – alltså redan dagen efter.

3000m speed skating

I speed skating är 3000m en gren som bara damerna åker, herrarna har istället en längre distans på sitt program. För damernas del har 3000m dock funnits med i de olympiska vinterspelen sedan 1960.

Regler, fakta & info

Speed skating 3000m skiljer sig egentligen inte från loppen som är 500-, 1000- och 1500m långa. Två åkare startar alltså samtidigt på var sin bana, och de två åkarna växlar bana under loppets gång. Den enda skillnaden är egentligen bara distansen, och faktumet att det bara är damer som åker 3000m.

Världsrekordet i speed skating 3000m innehas av kanadensiskan Cindy Klassen, som åkte på3:54,34s. När det kommer till olympiska sammanhang är det Claudia Pechstein som innehar rekordet, på 3:57,70 sekunder. Hon är dessutom den skridskoåkare som vunnit flest medaljer i speed skating under OS – hela 9 stycken.

Datum och tävlingsprogram

Damerna kommer åka sin 3000meters-gren lördagen den 10/2.

5000m speed skating

Speed skating är en av de grenar som både herrarna och damerna tävlar i. För herrarna har grenen funnits med på OS-programmet sedan 1924, och för damerna infördes distansen år 1988 under OS i Calgary.

Regler, fakta & info

Precis som i övriga distanslopp i speed skating så åker två åkare samtidigt och växlar mellan inner- och ytterbanan under loppets gång. Regeln som gäller är att åkaren på den inre banan inte får hindra åkaren som kommer från den yttre vid växlingen.

Rekordet för speed skating 5000m innehas av holländaren Sven Kramer, som i november år 2007 åkte distansen på 6:03,32 sekunder. Det är också Kramer som innehar rekordet i olympiska sammanhang – då han åkte på tiden 6:14,60.

Datum och tävlingsprogram

Herrarnas 5000m-gren kommer avgöras den 11/2, och de är alltså först ut i denna grenen. Damerna kommer åka distansen fredagen den 16/2.

10 000m speed skating

10 000m är den gren som herrarna har istället för damernas 3000meters-lopp. Grenen har funnits med sedan 1924, då speed skating gjorde debut på OS-programmet. Damerna har dock aldrig kunnat delta i 10 000meters-lopp.

Regler, fakta & info

10 000, i speed skating skiljer sig egentligen inte från de andra distans-grenarna, förutom det faktum att loppet är längre och att det bara är herrar som får delta. Med andra ord startare man med två åkare samtidigt på en inner- och en ytterbana, och dessa växlar bana under loppets gång.

För 10 000m i speed skating är det en kanadensare som innehar världsrekordet – Ted-Jan Bloemen med tiden 12:36,30s. Rekordet slogs under en världscup-tävling i Salt Lake City år 2015, och han höll under loppet en medelhastighet av 47,6 km/h.

Datum och tävlingsprogram

Herrarna kommer åka sin gren, 10 000m, torsdagen den 15/2.

Förföljelselopp i speed skating

Förföljelseloppen är ett relativt nytt inslag på OS-programmet, och infördes så sent som år 2006. På engelska kallas grenen för team pursue race, och åks av både herrarna och damerna. Ett annat namn för förföljelseloppen är jaktstart i lag.

Regler, fakta & info

I förföljelselopp åker herrarna åtta varv runt banan, medan damerna äker sex varv. Varje lag består av tre deltagare, och i grenen startar två lag samtidigt. Lagen startar dock i var sin ände av banan, och inte bredvid varann som man gör i övriga grenar.

Istället har båda lagen var sin start och mållinje, och det lag som först passerar sin mållinje med alla åkare efter de sex eller åtta varven vinner. Loppet kan även ta slut tidigare än så, om det ena laget skulle lyckas åka om det andra. Det är väldigt ovanligt att de händer, men när det gör det innebär det alltså att det omåkta laget förlorar loppet.

Datum och tävlingsprogram

Herrarnas kval i förföljelselopp kommer åkas den 18/2 och damernas dagen efter – den 19/2. Båda lagfinalerna kommer sedan att avgöras onsdag den 21a februari.

Masstart

Masstarten är ett nytillskott till speed skatingen under OS! Grenen har införts så att masstarten ska finnas tillgänglig för de åkare som föredrar den tävlingstypen. Nu finns det alltså både europeiskt och nordamerikanskt upplägg av speed skating med på OS-programmet!

Regler, fakta & info

I speed skatingens masstart ser loppen helt annorlunda ut jämfört med sportens övriga grenar. Istället startar ett fält om upp till 28 åkare på samma gång. Dessa åker sedan 16 varv runt banan, och behöver inte ta någon hänsyn till inner/ytterbanor – man åker alltså var man vill på banan.

Under ett antal varv under tävlingens gång delas sprintpoäng ut – under tre varv av fyra åkta. Vid varje sprint får de tre åkare som ligger först 5, 3, respektive 1 poäng vardera. Vid den sista sprinten, som till stor del är avgörande, delas det istället ut 60, 40 och 20 poäng till de tre åkarna som ligger först.

Det är alltså till slut de tre åkare som samlat på sig mest poäng under loppets gång som kammar hem medaljerna. På så vis undviker man åkare som håller sig långt bak och sparar energi till upploppet – för det gäller att hänga med hela vägen.

Datum och tävlingsprogram

Både herrarnas och damernas masstart åks på en och samma dag – och är den gren som kommer avsluta speed skatingen under OS i Pyeongchang 2018. Datumet för detta är satt till lördagen den 24e februari.

Den svenska truppen i speed skating

Speed skating är inte riktigt svenskarnas sport, och under de senaste åren har vi inte haft allt för många svenska deltagare under OS.

Inför kommande års olympiska vinterspel finns det inte någon svensk trupp presenterad ännu, men texten kommer uppdateras när den informationen finns tillgänglig!

Medaljörer och resultat

Under OS i Sotji 2014 var Nederländerna den nation som med lätthet dominerade i speed skating. De lyckades då med den enorma bedriften att kamma hem 23 av36 möjliga medaljer. I ett par av grenarna, både för herrar och damer, var det dessutom bara holländska åkare på pallen. En imponerande insats av den holländska truppen, minst sagt.

För svenskarnas del var dock OS 2014 inget bra år. Det fanns då bara en enda svensk deltagare i speed skating. Detta var David Andersson, som deltog i grenarna 1000m och 1500m. Det var dock inte hans mästerskap den gången, och han hamnade på en 38:e plats i båda sina grenar.