Snowboard truppen, grenar & program

Snowboardsporten utvecklades under 1960 men det var inte förrän OS i Nagano 1998 blev en del av de olympiska vinsterspelen. I Sotji-OS så utökades snowboard med de två grenarna slopestyle och parallellslalom. Till OS i Pyeongchang så byts parallellslalom ut mot big air.

I Pyeongchang-OS kommer snowboardgrenarna att pågå under i stort sett hela mästerskapet, mellan den 10 och 24 februari. I alla grenar ingår tävlingar för både damer och herrar.

Svenska truppen i snowboard till PyeongChang-OS

Den svenska truppen i snowboard består av Sven Thorgren och Måns Hedberg.

Sven Thorgren, slopestyle
Måns Hedberg, slopestyle & big air

Medaljörer och resultat

Boardercross – damer

Michela Moioli,
Italien
Julia Pereira de Sousa Mabileau,
Frankrike
Eva Samková,
Tjeckien

Boardercross – herrar

Pierre Vaultier,
Frankrike
Jarryd Hughes,
Australien
Regino Hernández,
Spanien

Halfpipe – damer 

Chloe Kim,
USA
Liu Jiayu,
Kina
Arielle Gold,
Finland

Halfpipe – herrar

Shaun White,
USA
Ayumu Hiranom
Japan
Scotty James,
Australien

Slopestyle – damer

Jamie Anderson,
USA
Laurie Blouin,
Kanada
Enni Rukajärvi,
Finland

Slopestyle – herrar

Redmond Gerard,
USA
Max Parrot,
Kanada
Mark McMorris,
Kanada

Big Air – damer

Anna Gasser,
Österrike
Jamie Anderson,
USA
Jamie Anderson,
USA

Big Air – herrar

Sebastien Toutant,
Kanada
Kyle Mack,
USA
Billy Morgan,
Storbritannien

Parallellstorslalom – damer

Ester Ledecká,
Tjeckien
Selina Jörg,
Tyskland
 Ramona Theresia Hofmeister,
Tyskland

Parallellstorslalom – herrar

Nevin Galmarini,
Schweiz
Lee Sang-ho,
Sydkorea
Žan Košir,
Slovenien

Snowboardens historia

Ursprungligen kommer den moderna snowboardsporten från 60-talets USA. Men på den tiden kallad man inte sporten för snowboarding, utan för snurfing utifrån namnet på åkbrädan som kallades för snurfer av upphovsmakaren Sherman Poppen. Det var också denna bräda som kom att bli den första masstillverkade åkbrädan och första masstillverkade förlagan till snowboarden.

På 70-talet började skidåkare och skatare att experimentera och utveckla det som skulle bli den moderna snowboarden. De lyckades och snowboarden blev allt mer populär. På 80-talet hölls de första amerikanska mästerskapen i sporten och fler och fler grenar har utvecklats genom åren.

Men historien har inte varit helt konfliktfri, fram till 90-talet hade snowboardåkare svårt att få tillgång till skidbackar eftersom de var portade från många av skidanläggningarna.

Snowboard i vinter-OS

Torts att snowboardsporten är en relativt ung OS-sport så har mycket hänt sedan dess. När snowboard blev en OS-sport i Nagano 1998 tävlade man endast i halfpipe och storslalom. Men i Salt Lake-City 2002 strök man storslalom och införde parallell storslalom istället. I Turin 2006 tillkom snowboardcross och i Sotji 2014 infördes både slopestyle och parallellslalom. Den senare grenen, det vill säga parallellslalom, kom senare att bytas ut mot big air i Pyeongchang-OS.

Idag är följande fem snowboardgrenar med på OS-programmet: Boardercross, halfpipe, parallellstorslalom, slopestyle och big air.

I Pyeongchang-OS kommer snowboard att avgöras på anläggningarna Alpensia Ski Jumping Centre och Phoenix Snow Park.

Sveriges framgångar i snowboard

Sverige fick sin första och hittills enda olympiska snowboardmedalj när Richard Richardsson körde hem ett silver i parallell storslalom, samma år som grenen gjorde sin OS-debut.

Så tävlar man i snowboard

En enkel beskrivning av snowboard är en sport där man tävlar på en bräda, ungefär som en skateboard eller surfbräda, fast på snö.

De olympiska snowboardgrenarna kan delas in i två kategorier, alpint och fristil. I de alpina grenarna tävlar man precis som skidåkare i backar med utstakade banor medan grenarna i fristil innehåller många inslag av terrängåkning, hopp och trick.

Nedan kan du se vilka grenar som hör till vilken kategori:

Alpint:
Parallell storslalom
Parallellslalom (inte längre en OS-gren)

Fristil:
Snowboardcross
Slopestyle
Halfpipe
Big air

Halfpipe herrar & damer

Halfpipe var med på programmet när snowboardsporten infördes i OS 1998. Det kanske är den mest kända snowboardgrenen och som inte liknar många andra OS-grenar.

När snowboard för första gången gjorde entré i OS 1998 i Nagano så var halfpipe en av grenarna.

De flesta av oss har nog någon gång sett när de tävlande åker från vägg till vägg i backen och utför olika trick.
Historia

Bakgrunden till halfpipe hittar man skateboardsporten. Det var nämligen från deras ramper man i slutet av 70-talet kom på idén att åka snowboard under liknande förutsättningar. Sedan dess har dock utseendet på halfpipebackarna förändrats en hel del, exempelvis har de blivit bredare.

Regler, fakta & info

Backen i halfpipe är utformad som ett halvt rör, därav namnet halfpipe. Backen lutar mellan 17-18 grader och är mellan 150-170 meter lång. Bredden på banan är mellan 19-22 meter och höjden på väggarna är 6,7 meter.

De tävlandes använder väggarna för att göra olika hopp, rotationer och trick samtidigt som de glider ned för banan. Ett domarteam på sex personer kommer sedan att bedöma svårighetsgraden, höjden, tekniken och rotationer på åket.

De två bästa och sämsta poängen av domarna kommer att räknas bort sen är det snittpoängen av de kvarvarande poängen som blir slutpoängen för åket. Som mest kan en åkare få 100 poäng men att få full pott är ytterst ovanligt. Varje deltagare kommer att göra två åk och endast det bästa åket med den högsta poängen kommer att räknas.

Datum och tävlingsprogram

Upplägget för både herrarnas och damernas tävlingar i halfpipe är densamma. Först ska de tävlandes kvala och sen är det final dagen efter.

Damernas tävling är först ut med kvalet den 12 februari mellan 05:30 och 07:00. Damernas final kommer sedan att avgöras mellan 02:00 – 03:30 den 13 februari.

Herrarnas kval kommer att gå av stapeln efter damernas final den 13 februari mellan 05:00 – 06:00. Senare på natten, svensk tid, kommer herrarnas final att avgöras mellan 02:30 – 04:00.

12 februari: 05:30 – 07:00, damer, kval
13 februari: 02:00 – 03:30, damer, final
13 februari: 05:00 – 06:00, herrar, kval
14 februari: 02:30 – 04:00, herrar, final

Parallell storslalom herrar & damer

I snowboard har parallell storslalom varit en OS-gren sedan 2002 i Salt Lake City. Då vann Philipp Schoch från Schweiz men silvret tog svenske Richard Richardsson hand om.

Richard Richardsson har inte bara ett OS-silver i parallell storslalom i snowboard. När FIS för första gången hade med grenen i VM-programmet 1999 så tog Richardsson hem guldet. I samma VM blev det också ett svenskt brons i grenen när Åsa Windahl blev trea i damernas parallell storslalom. Men på senare år har det inte gått lika bra för Sverige i denna snowboardsport och medaljerna har uteblivit i både OS och VM.

Regler, fakta & info

I parallell storslalom ska två tävlandes åka sida vid sida. Vardera bana är separerade och markerade med blå respektive röda portar. Två åk kommer att genomföras innan en vinnare utses. Till det andra åket så tar men med sig tiden från det första åket. Det innebär att vinnaren från det första åket startar först och den som kom sist i första åket startar med en fördröjning som motsvarar tidsskillnaden från det första åket. I andra åket är det sedan först ned som vinner.

Tävlingen inleds med en kvalrunda där alla åkare ska en och en ta sig ned för en av banorna på bästa möjliga tid. Och de 16 bästa i kvalet går vidare till åttondelsfinalerna.

I åttondelsfinalerna är det parallell storslalom som gäller och direktutslagningsom gäller och vinnaren går vidare till nästa omgång. Denna procedur kommer sedan upprepas i kvartsfinal, semifinal och finalen. Det blir med andra ord många åk för de som tar sig långt i tävlingen.

I parallell storslalom är banornas längd mellan 400-700 meter lång, fallhöjden är 120-200 meter, lutningen mellan 14-18 grader och minst 40 meter bred.

Datum och tävlingsprogram

Damerna och herrarnas kval och final kommer att avgöras under samma dag. Kvalen kommer att genomföras den 22 februari mellan 04:00 – 05:30 och finalerna den 24 februari mellan 04:00 – 05:30.

22 februari: 04:00 – 05:30, damer/herrar, kval
24 februari: 04:00 – 05:30, damer/herrar, final

Slopestyle herrar & damer

Slopestyle i snowboard är en av nyheterna på det olympiska programmet 2018. Dock harsnowboardens slopestyle varit en del av VM sedan 2011. Det är med andra ord en relativt nyutvecklad snowboardgren som dock existerat lite längre än sedan 2011. 1997 var grenen exempelvis med på ESPN Winter X-games, en årligen återkommande tävling för extrema vintersporter. År 2018 blir året då ny historia skrivs då slopestyle på snowboard får OS-status.

Regler, fakta & info

I slopestyle åker man inte i vilken skidbacke som helst, i den här grenen har backen först preparerats med hinder och ramper av olika slag för att åkarna ska kunna utföra diverse trick under åket. Tävlingen går inte heller på tid, utan det är precis som konståkning, en tävlingsgren som avgörs genom en domarjury som delar ut poäng.

I slopestyle ska deltagarna en och en ta sig ned för en bana bestående av olika typer av hopp, hinder, räcken och annat som de tävlandes kan använda för att utföra olika trick. Backens lutning är 12 grader eller mer. Banan är indelad i sex olika sektioner som oftast avslutas med tre större hopp- Det svåra i slopestyle är att utföra tricken och samtidigt landa på så vis att man inte tappar den fart man behöver i slutet av banan.

Hur många poäng en åkare får avgörs av många olika kriterier som bland annat: teknik, utförande, landningar, variation, svårighetsgrad, höjd, rotation och fart. Sex domare bedömer åket och ger ut sina poäng. Sen räknas det sämsta och bästa poängen bort och slutpoängen för åket bli snittet av de fyra kvarvarande poängen.

I slopestyle så inleds tävlinge med ett kval där samtliga tävlande gör två åk var. Poängen från de två åken i kvalen slås sedan samman och de åkare som fått bäst poäng går direkt till finalrundan. De övriga, som inte kvalade, får en ny möjlighet i semifinalen där de ska göra ytterligare två åk. De bästa åkarna i semifinalen avancerar sedan till finalen. I finalen är det ytterligare två åk som avgör vilka som tar hem medaljerna.

Datum och tävlingsprogram

Slopestyletävlingarna i snowboard arrangeras på Rosa Khutor Extreme Park mellan den 6-9 februari. Banan där är 635 meter lång och innehåller tre hopp och tre trickområden med skenor.
Schema:

6:e februari – Slopestyle snowboard herrar kval
6:e februari – Slopestyle snowboard damer kval
8:e februari – Slopestyle snowboard herrar semifinal och final
9:e februari – Slopestyle snowboard damer semifinal och final

Snowboardcross herrar & damer

Snowboardcross har funnits på OS-programmet sedan 2006 och är en sport med mycket fart och fläkt.

Första gången ett VM anordnades i snowboardcross var 1997, det skulle dock dröja nästan 10 år innan det blev en olympisk gren.

Snowboardcross gjorde OS-debut 2006 i Turin och debuten blev oförglömlig på många sätt då damernas final blev dramatisk. Amerikanskan Lindsey Jacobellis ledde stort och körde mot ett säkert guld när hon föll på grund av ett onödigt trick. Tvåan Tanja Frieden kom då ikapp och förbi och tog hem guldet.

Regler, fakta & info

I snowboardcross tävlar fyra snowboardåkare om att samtidigt ta sig igenom en terrängfylld bana med branta och flacka partier, gupp, hopp och tvära svängar. OS-standarden är att en bana snowboardcross ska vara mellan 900-1200 meter lång, en lutning på 12 grader i snitt och bredden på banan får variera mellan 6 till 16 meter.

Att ta sig ned för en bana i snowboardcross sker i en rasande fart och det är inte ovanligt med fall från hopp och gupp eller fall från att de tävlandes går in i varandra.

Tävlingen i snowboardcross inleds först med ett individuellt kval, en så kallad seedningsrunda. I kvalet ska de tävlandes en och en ta sig ned för banan och de med snabbast tid i kvalet går vidare till finalrunan som inleds med kvartsfinaler.

I finalrundan är de nu fyra åkare som tävlar i så kallade heat. Från varje heat går ettan och tvåan vidare till nästa omgång.

Datum och tävlingsprogram

Tävlingarna i snowboardcross för damer och herrar avgörs under en och samma dag. Herrarnas tävling kommer att äga rum den 15 februari med kval mellan 03:00 – 04:30 och finalrunda mellan 05:30 – 06:50. Damernas tävling kommer sedan att avgöras den 16 februari med kval mellan 02:00 – 03:00 och finalrunda mellan 04:15 – 05:00.

15 februari: 03:00 – 04:30, herrar, seedningsrunda/kval
15 februari: 05:30 – 06:50, herrar, finaler
16 februari: 02:00 – 03:00, damer, seedningsrunda/kval
16 februari: 04:15 – 05:00, damer, finaler

Big air herrar & damer

Big air har varit en VM-gren sedan 2003 i snowboard och 2017 gör den debut i Pyeongchang-OS.

Regler, fakta & info

Just namnet big air är väldigt talande för denna gren. I big air startar åkarna från en hög höjd, för att få upp farten ordentligt, för att sedan hoppa från en cirka 2 meter hög ramp.

Varje åkare ska utföra två trick eller varianter av tricken som rotationer med eller utan grab, front/backside rotation osv. Tricken ska genomföras med full kontroll och stabilitet. Sen är det också viktigt att landningen är mjuk och kontrollerad.

Som mest kan varje åkare få 100 poäng för ett hopp. Även om hoppet i sig är väl genomfört så är det också viktigt att svårighetsgraden är tillräckligt hög för maximal utdelning av antalet poäng. Endast hoppet med hösta antalet poäng räknas.

Datum och tävlingsprogram

I big air så inleds tävlingen med ett kval. Damernas kval är först ut den 19 februari mellan 01:30 – 04:30 och herrarnas kval avgörs två dagar efter den 21 februari mellan 01:30 – 04:45. Efter kvalen så är det några dagar emellan till själva finalerna som kommer att gå av stapeln den 23 för damernas mellan 01:30 – 03:00 och den 24 för herrar mellan 02:00 – 03:30.

19 01:30 – 04:30, damer, kval
21 01:30 – 04:45, herrar, kval
23 01:30 – 03:00, damer, final
24 02:00 – 03:30, herrar, final