Skidskytte truppen, grenar & program

Skidskytte har varit med på OS-programmet sedan 1960 och är en sport som ligger det svenska folket varmt om hjärtat. Dock fanns skidskytte med redan under det första Olympiska vinterspelen 1924, med grenen militärpatrull, dock råder det en osäkerhet om det var en officiell medaljgren eller inte.

Idag består skidskytte av sex olika medaljgrenar distans, jaktstart, masstart, sprint samt mixstafett. Antalet grenar är lika många på dam- och herrsidan dock är damernas lopp något kortare.

Svenska truppen i skidskytte till PyeongChang-OS

Anna Magnusson
Linn Persson
Elisabeth Högberg
Mona Brorsson
Hanna Öberg
Fredrik Lindström
Martin Ponsilouma
Peppe Femling
Sebastian Samuelsson
Jesper Nelin

Stafettlag damer
Stafettlag herrar
Stafettlag mixed

Medaljörer och resultat

Sprint 7,5 km – damer

Laura Dahlmeier,
Tyskland
Marte Olsbu,
Norge
Veronika Vítková,
Tjeckien

Sprint 10 km – herrar

Arnd Peiffer,
Tyskland
Michal Krcmar,
Tjeckien
Dominik Windisch,
Italien

Jaktstart – damer

Laura Dahlmeier,
Tyskland
Anastasija Kuzmina,
Slovakien
Anaïs Bescond,
Frankrike

Jaktstart – herrar

Martin Fourcade,
Frankrike
Sebastian Samuelsson,
Sverige
Benedikt Doll,
Tyskland

Distans 15 km – damer

Hanna Öberg,
Sverige
Anastasija Kuzmina,
Slovakien
Laura Dahlmeier,
Tyskland

Distans 20 km – herrar

Johannes Thingnes Bø,
Norge
Jakov Fak,
Slovenien
Dominik Landertinger,
Österrike

Masstart 12,5 km – damer

Anastasija Kuzmina,
Slovakien
Darja Domratjeva,
Vitryssland
Tiril Eckhoff,
Norge

Masstart 15 km – herrar

Martin Fourcade,
Frankrike
Simon Schempp,
Tyskland
Emil Hegle Svendsen,
Norge

Sprintstafett – damer

Nadzeja Skardzina
Iryna Kryuko
Dzinara Alimbekava
Darja Domratjeva,
Vitryssland
Linn Persson
Mona Brorsson
Anna Magnusson
Hanna Öberg,
Sverige
Anaïs Chevalier
Marie Dorin Habert
Justine Braisaz
Anaïs Bescond,
Frankrike

Stafett – herrar

Peppe Femling
Jesper Nelin
Sebastian Samuelsson
Fredrik Lindström,
Sverige
Lars Helge Birkeland
Tarjei Bø
Johannes Thingnes Bø
Emil Hegle Svendsen,
Norge
Erik Lesser
Benedikt Doll
Arnd Peiffer
Simon Schempp,
Tyskland

Mixstafett

Marie Dorin Habert
Anaïs Bescond
Simon Desthieux
Martin Fourcade,
Frankrike
Marte Olsbu
Tiril Eckhoff
Johannes Thingnes Bø
Emil Hegle Svendsen,
Norge
Marte Olsbu
Tiril Eckhoff
Johannes Thingnes Bø
Emil Hegle Svendsen,
Italien

Kort om skidskytte

Precis som namnet antyder är skidskytte en sport som kombinerar skytte och skidåkning. Till skillnad från tävlingarna i längdskidor måste deltagarna ta sig in på en skjutbana och, liggandes eller ståendes, skjuta på fem måltavlor.

Att vara en duktig skytt är minst lika viktigt som att vara en duktig skidåkare. En bom, det vill säga miss, på skjutbanan kan bli mycket kostsamt och, beroende på gren belönas antingen med en straffrunda, ett extra skott eller tillägg på totaltiden. Skyttet kräver både bra nerver och möjligheten att fokusera när det väl gäller. Har man åkt för hårt i spåret och för hög puls när man kommer in på skjutbanan så blir det avsevärt svårare att träffa.

Skidskytte i Pyeongchang-OS

I Pyeongchang-OS kommer tävlingarna i skidskytte att dra igång den 10 februari och först ut är damernas sprint på distansen 7,5 kilometer. Skidskyttegrenarna kommer sedan att pågå under hela OS:et och avslutas med herrarnas stafett den 23:a februari.

I Pyeongchang-OS kommer alla skidskyttegrenarna att avgöras på Alpensia Bitahlon Centre (Alpensia skidskyttearena) som ligger i den så kallade bergszonen vid Alpensia resort.

De framstående nationerna genom åren

Tyskland leder den totalt medaljligan och har haft flest framstående åkare under 2000-talet. Norge har också varit i framkant och vann bland annat mixstaffetten i Sotji och tog utöver det ytterligare två guldmedaljer och flera silver och bronsmedaljer.

Inför de olympiska vinterspelen i Pyeongchang är fransmannen Martin Fourcade och tyskan Laura Dahlmeier som har dominerat herrarnas respektive damernas världscup och är de stora favoriterna.

Distans i skidskytte

Distans är den första och äldsta skidskyttegrenen och var med på OS-programmet 1960, men då bara för herrar. Damernas distanstävlingar infördes inte förrän 1992 i Albertville.

Regler, fakta & info

I distans tävlar åkarna individuellt, en och en, och startar med 30 sekunder till en minuts mellanrum. Vinnaren är den som får bäst sluttid. Denna disciplin har den längsta åktiden av alla skidskyttegrenar och en runda tar cirka 50 minuter.

I distans ingår fyra omgångar av skytte. I varje omgång av skyttet så har varje tävlande fem skott och för varje bom blir det en minuts tilläggstid. Skyttet i distans sker i följande ordning: liggande, stående, liggande, stående. Med tanke på att varje skott är värd en hel minut så är skyttet i distans av yttersta vikt.

Herrar / damer i distans

I herrarnas distanstävling är loppet totalt 20 kilometer långt och damerna lopp är 15 kilometer långt.

Datum och tävlingsprogram

Både herrarnas och damernas tävlingar i distans kommer att pågår mellan 12:00 – 14:00, perfekt tid för den som vill följa tävlingarna på TV. Damernas distanstävling avgörs den 14 februari och herrarnas dagen därpå den 15 februari.

14 februari: 12:05 – 14:00, damer
15 februari: 12:00 – 14:00, herrar

Sprint i skidskytte

Sprint i skidskytte infördes på OS-programmet 1980 och med tävlingar för endast herrar. Damernas sprinttävlingar kom med först 1992.

Regler, fakta & info

Likt distanstävlingen så är det individuell start som gäller i sprint med ett intervall på mellan 30 sekunders och en minut mellan varje åkare.

Den stora skillnaden från distans är hur skyttet går till. I sprint är det två omgångar av skytte, en liggande och en stående. Varje tävlande ska skjuta fem skott i vardera omgång. Vid en bom så tilldelas en straffrunda, och inte ett tidtillägg som i distanstävlingen. Straffrundan som den tävlandes måste åka, för varje bom, är 150 meter och tar 23-30 sekunder att ta sig igenom.

Herrar / damer i sprint

I sprint kör herrarna en bana på 10 kilometer och damerna 7,5 kilometer.

Datum och tävlingsprogram

Sprinttävlingarna är först ut av alla grenar i skidskytte. Damerna inleder den 10 februari och herrarnas tävling avgörs dagen efter den 11 februari. Tävlingstiderna för både damerna och herrarna är strax efter lunch med start 12:15 och slut runt 13:40.

10 februari: 12:15 – 13:35, damer, 7,5 km
11 februari: 12:15 – 13:40, herrar, 10 km

Jaktstart i skidskytte

Jaktstart är ett av de senaste tillskotten av skidskyttegrenar i vinter-OS och tillkom så sent som 2002 med tävlingar för både damer och herrar.

Regler, fakta & info

Startordningen och tidsintervall mellan starterna grundas på resultatet av sprint- och distanstävlingen. Vinnaren av sprinttävlingen och distanstävlingen startar först och efter denna kommer övriga tävlande i ordningsföljd baserat på tiden som de kom i mål efter sprintvinnaren.

Fyra omgångar av skytte ingår i jaktstarten: liggande, liggande, stående, stående. Precis som i sprint så kommer de tävlande att bestraffas med en straffrunda på 150 meter vid varje bom i skyttet.

Herrar / damer i jaktstart

Herrarnas bana i jakstarten är 12,5 kilometer lång och damernas sträcka är 10 km lång.

Datum och tävlingsprogram

Herrarnas och damernas jaktstart kommer att avgöras under samma dag, den 12 februari. Damernas jaktstart avgörs först mellan 11:10 – 12:00 och herrarnas mellan 13:00 – 13:50.

12 februari: 11:10 – 12:00, damer 10 km
12 februari: 13:00 – 13:50, herrar, 12,5 km

Stafett i skidskytte

Stafett i skidskytte har varit med på OS-programmet sedan 1968. Först var grenen endast för herrar men sedan Vinter-OS 1992 i Albertville är damernas välkomna att tävla i stafett.

Regler, fakta & info

Stafett är en lagtävling med fyra deltagare i varje lag. Vardera tävlande kör tre varv och ska skjuta två gånger i ordningen liggande, stående.

Det som skiljer lagtävlingen åt från de individuella disciplinerna är att varje tävlande får tre extraskott per skjutning, som måste laddas individuellt för hand om åkaren bommar. Om den tävlande bomar skott även efter att de tre extra skotten är använda så läggs en extrarunda på istället. Precis som vid de individuella tävlingarna så är extrarundan 150 meter lång och tar mellan 23-30 sekunder att åka.

Herrar / damer i stafett

I herrarnas stafett i skidskytte är sträckan 4 x 7,5 kilometer. För damer har sträckan varierat, men sedan 2006 är sträckan i damernas stafett 4 x 6 kilometer.

Datum och tävlingsprogram

Damernas stafett är först ut den 22 februari mellan 12:15-13:45 och herrarnas stafett kommer att aga rum den 23 februari mellan samma tider som damernas.

22 februari: 12:15 – 13:45, damer, 4×6 km
23 februari: 12:15 – 13:45, herrar, 4×7,5 km

Skidskytte masstart

Masstart är den näst yngsta grenen i skidskytte, då det var först i Turin 2006 den infördes på OS-programmet. Samma år tog Anna Carin Olofsson Zidek guld för Sveriges räkning. Som namnet antyder är detta en individuell tävling där alla tävlande startar samtidigt.

Regler, fakta & info

I masstart är det 30 deltagare som startar samtidigt. Under loppet ska de 30 åkarna samsas i spåren och på skjutbanan. Under loppets gång är det fyra omgångar av skytte, första två liggande och sedan två stående. Vid varje bom är det en straffrunda på 150 meter som gäller och som tar 23-30 sekunder att genomföra.

Om en tävlande blir omkörd på en runda av en ledande tävlande, så måste den omkörda lämna tävlingen innan nästa skytte.

Herrar / damer i masstart

Det som skiljer damerna och herrarnas tävlingar i masstart är distansen. Herrarnas lopp är 15 kilometer långt medan damernas sträcka är 12,5 kilometer.

Datum och tävlingsprogram

Damernas och herrarnas masstarter kommer att äga rum den 17 respektive 18 februari. Tiderna för tävlingarna är densamma med start vid 12:15 och slut vi 13:15.

17 februari: 12:15 – 13:10, damer, 12,5 km
18 februari: 12:15 – 13:15, herrar, 15 km

Mixstafett damer/herrar

I Sotji-OS gjorde mixstafetten olympisk debut och vann gjorde Norge som tog ett historiskt guld i diciplinen.

Regler, fakta & info

I mixstafetten är reglerna densamma som för den vanliga stafetten. Den stora skillnaden mot den vanliga stafetten är att varje lag består av två damer och två herrar. Damerna ska avverka en sträcka på 6 kilometer och herrarna 7,5 kilometer vardera, samma som stafettsträckorna.

Mixstaffeten inleds med en masstart, där alla startar samtidigt, och först ut är damerna som var och en åker sin sträcka med två skjutningar i ordningen liggande, stående. Efter det är det herrarnas tur som avslutar stafetten med sina sträckor och skytte.

Precis som i stafett har åkarna tre reservskott vardera och det är en straffrunda på 150 meter som gäller om man får slut på reservskotten.

Datum och tävlingsprogram

Mixstafett är näst sist ut av alla grenar, före den vanliga staffetten, i skidskytte och kommer att gå av stapeln den 20 februari mellan 12:15 och 13:45.

20:e februari: 12:15 – 13:45