Skeleton truppen, grenar & program

Skeleton är en av de mer gömda och delvis glömda sporter, som inte får vara med så mycket i rampljuset. Det finns dock planerat enligt det tävlingsprogram som finns, att ha skeleton i OS 2018 i Pyeongchang, där sporten får vara med och lyftas fram så fler får se vad det handlar om. Alla tävlingar och finaler kommer ske i Alpensia Sliding Centre utanför Pyeongchang, på samma anläggning som tävlingarna i rodel och bob går. Skeleton är en av de kälksporter som går under Vinter-OS, tillsammans med bob och rodel. I skeleton tävlas det dock bara individuellt, och deltagaren åker med huvudet före ner på en isbana.

Sporten har utövats i mer än 100 år, men har inte fått så mycket uppmärksamhet i OS-sammanhang. OS i Pyeongchang 2018 blir den sjunde gången som den är med i de olympiska vinterspelen, alltså 90 år efter OS-debuten. Skeleton var först 1928 en del av de olympiska spelen, då spelen hölls i St Moritz i Schweiz, som också är hemstaden för sporten. Det blev dock ingen stående punkt i programmet, men det fick vara med 1948 igen då St Moritz stod för vinter-OS. År 2002 blev det dock med i programmet igen, då Salt Lake City hade hand om vinterspelen. Sedan dess har det varit en del av det program som sätts för OS, och intresset för sporten har växt i popularitet.

Svenska truppen i skeleton till PyeongChang-OS

Den svenska truppen innehåller inga aktiva som ska tävla i skeleton.

Medaljörer och resultat

Herrar

Yun Sung-bin,
Sydkorea
Nikita Tregubov,
OAR
Dominic Parsons,
Storbritannien

Regler, fakta & info

Skeleton är en individuell sport där alla deltagare tävlar om vem som snabbast kommer ner för en konstbyggd bana. Åkarna ligger på mage på en kälke, med ansiktet framåt i färdriktningen. Banan är lite som en stor vattenrutschkana, fast byggd av is. Svängarna har högre kanter för att åkarna enklare ska kunna ta svängarna, då hastigheterna kan bli riktigt höga. Skeleton är en av de absolut snabbaste sporterna i världen, och åkarna kan komma upp i hastigheter som 130 km/h, eller till och med mer. I en sväng kan åkarna få utstå krafter så mycket som 5G.

Hur banan ser ut beror lite på vem som byggt den och var tävlingarna hålls. Det finns dock en hel del föreskrifter och regler att hålla för den som bygger banan. Svängarna måste till exempel vara anpassade så att det inte uppstår med än 5G i dem. Svängarna brukar också ha en hel del skydd som kuddar och halm ovanför själva banan. Detta är för att minska de skador som kan uppstå om en åkare skulle komma utanför banan. 130 km/h rakt ut i luften kan orsaka en hel del skador, så därför är det viktigt med både en bra bana och mycket skydd runt om.

Utrustning

Det finns också en del föreskrifter för åkarna och deras utrustning. Kälken som de åker på är en stålplatta med stålmedar och två vadderade stöd och två handtag. I alla fyra hörn finns också mindre kuddar, för att bättre tåla de smällar i sargen som kan uppstå. Stöden finns för att låta åkaren ligga kvar bättre under loppets gång, och de är vadderade av rena komfortskäl. Det är också kälken som gett namnet till sporten, då många tycker det påminner en del om ett skelett.

Om du någon gång hört namnet Toboggan så är det inoms amma sport, då detta är ett annat namn för kälken. Skeleton hette tidigare Tobogganing, som också var baserat på kälkens namn.

Utöver kälken har åkarna endast hjälm, en dräkt, handskar och skor på sig. Hjälmen är mycket viktig i detta, då hastigheterna är höga och det kan gå riktigt illa om det väl går fel. Dräkten sitter mycket tight för att minska luftmotståndet, samtidigt som den ska skydda åkaren från att göra sig illa på isen på kanterna. Skorna har speciella dubbar under, för att få grepp i isen när åkaren springer för att sätta igång kälken och starta åket.

Åkaren och kälken

Utöver reglerna för hur banan ska byggas, så finns det också regler för åkaren och släden. Detta är viktbegränsningar som man fått sätta för att alla ska få en rättvis chans. Ett tyngre ekipage åker snabbare ner för banan, så de flesta åkare vill då ha så tung kälke som möjligt. Detta har lett till viktbestämmelser, så det ska vara lika för alla. Dessa är olika för dam och herr, som är de enda skillnaderna inom sporten.

Kälken har inga bromsar och åkarna får styra helt och hållet med kroppsvikten. Det krävs millimeterprecision för att kunna styra kälken korrekt i så höga hastigheter som det är. En liten ändring fel och åkaren kan plötsligt förlora kontrollen över kälken. Åkaren måste också ligga på kälken när den passerar mållinjen, och den måste ha kroppskontakt genom hela åket för att det ska vara giltigt.

Varje åkare gör fyra åk och den bästa tiden från dessa är den tiden som de tävlar med. Varje hundradel är av yttersta vikt, eftersom det kan vara detta som allt hänger på. Det är också därför åkarna har så tighta och aerodynamiska kläder, för att jaga varje millisekund.

Herrar / damer i skeleton

Herrar har en vikt att gå efter och damer har en. Om åkaren inte kommer upp i maxvikten själv, så är det tillåtet att lägga på extra vikter på kälken. För herrar gäller en max-totalvikt på 115 kg, och en maxvikt på kälken på 43 kg. Tänk dig 115 kg som kommer åkandes på hård is i 130 km/h – det är ingen riskfri sport. Damer har en lite lägre viktgräns, eftersom dessa vanligtvis är lite lättare än män. Max totalvikt för damer är 92 kg, som innefattar både kälke och åkare. För kälken är högsta tillåtna vikt 35 kg.

Utöver viktskillnaderna så är det bara en skillnad – mellan damer och herrar. Damer tävlar mot damer, och herrar tävlar mot herrar. Banan är den samma och sporten fungerar på precis samma sätt. Det är endast en disciplin som det tävlas i, och det är just skeleton.

Datum och tävlingsprogram

Skeleton börjar relativt sent i programmet under OS 2018, då många av tävlingarna i rodel och bob ska genomföras först. Torsdagen den 15e februari startar den första och enda deltävlingen. Det är då heat 1 och 2 för herrar, och går kl 02.00 svensk tid. Fredagen den 16e fortsätter det med herrar heat 3 och 4 kl 01.30. Det är sedan dags för damernas heat 1 och 2 klockan 12.20 svensk tid. På lördagen den 17e avslutas det med damernas heat 3 och 4.

15 februari: 02:00 – 04:25 herrar, heat 1 och 2
16 februari: 01:30 – 03:55 herrar, heat 3 och 4
16 februari: 12:20 – 14:10 damer, heat 1 och 2
17 februari: 12:20 – 14:25 damer, heat 3 och 4

Tidigare medaljörer och resultat

Skeleton är som sagt en relativt liten sport som bara de senaste åren fått mer fokus och ökat intresse. Det finns inte så många medaljörer i skeleton som det gör i till exempel curling eller ishockey, eftersom sporten inte varit med i programmet så många år. Men, de nationer som genom de får år har samlat allra flest medaljer med goda resultat genom åren är USA, med tre guld, fyra silver och ett brons. Strax bakom kommer Storbritannien med två guld, ett silver och tre brons. På tredje plats är Kanada med sammanlagt fyra medaljer, varav två guld, ett silver och ett brons.

Totalt har bara 30 medaljer delats ut genom tiderna, men fler kommer med tiden. Under OS i Pyeongchang 2018 kommer ytterligare medaljer att delas ut, och förhoppningsvis får sporten ännu fler intresserade. Just vinter-OS är viktigt för skeleton eftersom det är ett av de få tillfällen då den blir tillgänglig för hela världen.