Rodel, truppen, grenar & program

Rodel, eller ”luge” som det kallas på engelska är en av de tre kälksporter som ingår i de Olympiska Vinterspelen. De andra två är bob och skeleton, som alla körs på samma bana. Här får du lite mer kort info om hur kälksporten fungerar. I rodel ligger åkaren på rygg på kälke, och åker med fötterna före ner för en konstgjord bana. Banan är helt i is under vinter-OS och hastigheterna kan bli höga. Åkarna kan komma upp i hastigheter över 130 kilometer i timmen och uppleva krafter upp till 5G. Banorna är dock byggda så krafterna i svängarna inte ska överstiga 5G.

5g är dock en hel del att klara av ändå, och rodel är en av de farligaste sporterna i OS. Detta sett till antalet dödsfall – två personer har omkommit i samband med OS när de tränat. Den ena olyckan inträffade redan 1964 då Kazimierz Kay-Skrzypecki från Storbritannien fick problem under en träning. Inför OS i Vancouver 2010 avled också Nodar Kumaritasjvili från Georgien, efter ett träningsåk.

I rodel åker deltagarna som sagt med fötterna först på en kälke, och tar sats genom att dra sig fram med fasta handtag vid starten. De har sedan några meter på sig att knuffa lite extra med händerna i isen för att få mer fart. Rodelåkare startar ofta en bit längre in på banan än bob- och skeletonåkare. Det finns ingen broms på kälken, men åkaren kan styra de två medarna en aning med fötterna och kroppsvikten.

Svenska truppen i rodel till PyeongChang-OS

Den svenska truppen innehåller inga aktiva som ska tävla i rodel.

Medaljörer och resultat

Singel – damer 

Natalie Geisenberger,
Tyskland
Dajana Eitberger,
Tyskland
Alex Gough,
Kanada

Singel – herrar

David Gleirscher,
Österrike
Chris Mazdzer,
USA
Johannes Ludwig,
Tyskland

Dubbel

Tobias Wendl
Tobias Arlt,
Tyskland
Peter Penz
Georg Fischler,
Österrike
Toni Eggert
Sascha Benecken,
Tyskland

Lag – Mix

Natalie Geisenberger
Johannes Ludwig
Tobias Wendl
Tobias Arlt,
Tyskland
Alex Gough
Sam Edney
Tristan Walker
Justin Snith,
Kanada
Madeleine Egle
David Gleirscher
Peter Penz
Georg Fischler,
Österrike

Singelåkning

I singelåkning är det endast en åkare på en kälke, och de puttar fart med hjälp av händerna och spikbeklädda handskar.

Regler, fakta & info

I singelåkning måste åkaren starta sitt åk inom 30 sekunder efter det att de fått signalen ”Track is Clear”, eller att det är fritt att åka. Atleten åker då i hög fart ner för banan som är mellan 1000 och 1500 meter lång. Sammanlagt skiljer det ungefär 110 – 130 meter från högsta till lägsta punk, och åkarna kan komma upp i ca 140 km/h.

För rodel i vinter-OS 2018 i Pyeongchang är banan 1344,078 meter för herrar med en höjdskillnad på 117,12 meter. För damer och dubbel är den 1201,82 meter lång, och skiljer 95,62 meter i höjd.

Herrar / damer i singelåkning

I singelåkning kan både damer och herrar vara med. De har egna tävlingar, mens amma regler. De båda klasserna åker under två dagar, med två åk per dag. Den sammanlagda tiden av de fyra åken läggs sedan ihop. Den åkare med snabbast totala tid blir vinnaren.

Datum och tävlingsprogram

Tävlingarna för herrar i singelåkning i rodel startar den 10e februari, kl 11.10 svensk tid. Det är då både heat 1 och heat 2, alltså de första två tävlingarna för singel herrar. Heat 3 och 4 för herrar i singelåkningen går dagen efter – söndagen den 11e februari kl 10.50 svensk tid. TV-tiderna väntas vara ungefär de samma sm starttiderna. Rodel damer och deras singelåkning heat 1 och 2 är sedan den 12e februari klocka 11.50 svensk tid. Heat 3 och 4 för damer singel är den 13e februari kl 11.30 svensk tid.

10 februari: 11:10 – 14:45 herrar, heat 1 och 2
11 februari: 10:50 – 14:45 herrar, heat 3 och 4

12 februari: 11:50 – 14:45 damer, heat 1 och 2
13 februari: 11:30 – 14:45 damer, heat 3 och 4

Medaljligan

Bästa rodel singel i herrar är en italienare vid namn Armin Zöggeler. Han är den hitintills enda åkaren som tagit en medalj varje gång sex gånger i rad. Han har med detta sex medaljer, varav två guld, en silver och tre brons.

Bland damernas singelåk är det Silke Kraushaar som åker för Tyskland. Hon var aktiv mellan 1998 och 2006, och tog under de åren tre medaljer. Ett guld, ett silver och ett brons.

Dubbel

I dubbel är det kort förklarat två deltagare/åkare på en kälke, samma regler gäller. Kälken är den samma som för singel, men den främsta åkaren är fastspänd vid höften. Det är knepigt och det går fort, men är ändå en sport som engagerar många. I dubbel rodel sitter ena åkaren fram och andra bak i början, men när de lagt sig ned ligger de mer eller mindre på varandra.

Regler, fakta & info

Här är det bara två åk under en dag, och det är de åkare som har snabbast sammanlagda tid som vinner. Rankingen bestäms ner på tusendelen av en sekund, så det gäller att båda som åker har ett bra samarbete sinsemellan. Starten sker på samma sätt som i singel. Den bakre åkaren har dock så kallade manschetter som den hjälper till med för att få upp en bra fart i början. Timing, samarbete och millimeterprecision är viktigt i tvåmannarodel.

Herrar / damer i dubbel

Här kan både herrar och damer vara med. Ett par som åker kan bestå av två herrar, två damer eller en dam och en herre. Det är alltså fritt fram att kombinera som man vill – något ovanligt inom många sporter inom vinter-OS.

Datum och tävlingsprogram

Rodel tvåmanna/dubbel heat 1 och 2 går enligt det aktuella tävlingsprogram den 14e februari klockan 12.20. Alla tävlingar går på samma anläggning – Aplensia Sliding Centre i bergen utanför Pyeongchang.

14 februari: 12:20 – 14:45, heat 1 och 2

Medaljligan

Den som vunnit flest dubbla är Jan Behrendt från Tyskland, och tidigare Öst-Tyskland. Han har bara i dubbel rodel vunnit två guld, ett silver och ett brons under åren 1988 – 1998. Även här har Tyskland bra framgångar bland nationerna, då de dominerar medaljligan i rodel. De har plats 2 till 5, och sedan lite delat mellan Österrike. Tyskland har generellt en hel del medaljörer i just rodel, och kan tänkas ge bra odds om du vill spela på rodel i vinter-OS i Pyeongchang.

Mixad lagstafett

Mixad lagstafett är det ultimata testet. Här testas kunskaperna i ett lag, där det ska klaffa i alla discipliner. Detta är alltså singel damer, singel herrar och dubbel åkning.

Regler, fakta & info

Här åker först damer som singel, sedan herrar singel och tillslut en rodel med dubbel. I den dubbla kan det vara mixat, precis som i vanlig tvåmanna rodel. Vinnaren baseras på den som har kortast tid från det att första åkaren lämnar, tills det att sista kälken är i mål. Snabbast totala tid vinner. När första åkaren åkt ska den slå till en platta som öppnar grindarna för nästa åkare. Det gäller då att denna åkare startar snabbt, och sedan slår till plattan så sista kälken kan åka. De som åker dubbel kommer sist och behöver därmed inte slå till någon platta.

Herrar / damer i lagstafett

Här tävlar både herrar och damer tillsammans. Enda uppdelade är de två första åkarna, där den första ska vara dam och den andra herr. I dubbel får det vara mixad, bara herr eller bara dam. Det är upp till laget själva att bestämma.

Datum och tävlingsprogram

Datumet för tävlingarna i mixad lagstafett är den 15e februari kl 13.10.

15 februari: 13:30 – 14:45

Medaljligan

Bland medaljörerna är det långt ner till lagtävlarna om man kollar på medaljligan för rodel. Här är den högst placerade åkaren som deltagit i lagåk nere på 16e plats. Det är även detta en tysk – Felix Loch. Han har i grenarna singel och lagåkning tagit tre medaljer som alla är guld.