Nordisk Kombination truppen, grenar & program

Nordisk kombination består av två grenar – backhoppning och längdskidor. Det kommer i tre olika undergrenar som du kan läsa mer om här nedan. Dessa är med hoppning i normal backe, hoppning i stor backe och en lagtävling. För nordisk kombination i OS Pyeongchang 2018 så kommer tävlingarna gå på tre datum på anläggningen Alpensia backhoppningsarena för backhoppningen. Längdskidåkningen kommer hållas i Alpensia längdåkningsarena och båda anläggningarna finns i bergsområdet i Pyeongchang.

Svenska truppen i Nordisk Kombination till PyeongChang-OS

Den svenska truppen innehåller inga aktiva som ska tävla i Nordisk Kombination.

Medaljörer och resultat

Normalbacke + 10 km

Eric Frenzel,
Tyskland
Akito Watabe,
Japan
Lukas Klapfer,
Österrike

Stor backe + 10 km

Johannes Rydzek,
Tyskland
Fabian Rießle,
Tyskland
Eric Frenzel,
Tyskland

Lagtävling + stafett

Tyskland Norge Österrike

Herrar / damer i Nordisk Kombination

Hitintills har både Norge och Finland visat sig riktigt starka. Det är dock bara öppet för herrar enligt de regler som finns nu, iallafall än så länge. Det är dock bestämt sedan 2016 att nordisk kombination även ska vara öppet för damer. Detta kommer ske på de olympiska vinterspelen år 2022. Det är alltså bara herrar som deltagare i nordisk kombination i vinter-OS 2018.

I nordisk kombination börjar deltagarna med backhoppningen i normal eller stor backe. Det är sedan dags för 10 km längdskidåkning. Här är banan uppdelad så att en tredjedel är uppför, en tredjedel plant och en tredjedel nerför. Det går i jaktstart, vilket innebär att alla som tävlar startar samtidigt med några sekunders mellanrum, som är baserat på backhoppningen innan. Ju bättre poäng i hoppningen desto bättre position i starten.

Ett poäng i backhoppningen ger fyra sekunders skillnad i starten för längdåkningen. Detta kallas också Gundersenmetoden, som baserar tävlingarna på poäng. Den som går i mål först i längdskidåkningen är den som vinner det hela. Det är alltså inte säkert att den som har bra poäng i backhoppningen kommer ha så mycket bättre förutsättningar i skidåkningen. Däremot är det såklart en fördel att göra bra ifrån sig i hoppningen, för att få en bättre startposition i längdskidåkningen.

Normal backe

I normal backe tävlar alla deltagare individuellt. De börjar med backhoppningen i den normala, vanliga backen, för att sedan avsluta med 10 km längdskidåkning. Med normal backe menas att backen man använder till backhoppningen är i en viss storlek.

Regler, fakta & info

En normal backe innebär kortfattat att avståndet till den så kallade K-punkten ska vara mellan 75-99 meter. K-punkten är den punkt där backen börjar plana ut, och målet är att landa så långt framför denna som möjligt. Backens maximala längd ska vara mellan 58 och 109 meter för att räkans som en normal backe. Utöver detta fungerar backhoppning i nordisk kombination precis som vanligt.

Datum och tävlingsprogram

Tävlingarna för normal backe i nordisk kombination går den 14e februari kl 07.00 svensk tid. När de andra grenarna och sporterna går ser du i vårt tävlingsprogram.

14 februari: 07:00 – 7:50, normalbacke
14 februari: 09:45 – 10:30, 10 km

Tidigare medaljörer och resultat

Det är framför allt norrmän i listan för vilka medaljörer som kommit från nordisk kombination normal backe. Tittar man på de första tävlingarna i grenen i OS så är det helt norskt på prispallen de fyra första åren. Mellan 1964 och 1980 var dock tyskarna starka och lyckades med bra resultat. För detta fick de både guld och brons några år. Efter 1984 har det varit betydligt mer blandat från de olika nationerna, trots att Norge ändå står sig starkt. Sverige har dock inte fått någon medalj i normal backe sedan 1956, då Bengt Eriksson tog silvermedalj.

Stor backe

I stor backe går allt till precis som i normal backe, men backens storlek är annorlunda. I en stor backe är inte längderna utmärkta på samma sätt som i den normala backen, men man mäter ändå längden. Avståndet från hoppkanten till K-punkten där backen börjar plana ut ska vara större än 100 meter. Totalt ska backens maximala längd vara längre än 100 meter.

Regler, fakta & info

Utöver att backen är större gäller samma regler som för normal backe. Deltagarna tävlar individuellt, de startar med backhoppningen och avslutar med masstart i 10 km längdskidor. Varje poäng från hoppningen skiljer fyra sekunder i starten för längdåkning.

Datum och tävlingsprogram

Tävlingarna för nordisk kombination stor backe går den 20e februari kl 11.00 svensk tid. De aktuella TV-tiderna hittar du på sidan om just TV-tiderna.

20 februari: 11:00 – 11:50 , stora backen
20 februari: 13:45 – 14:30, 10 km

Tidigare medaljörer och resultat

Stor backe har inte tävlats lika mycket, så det har inte heller delats ut lika många medaljer. De medaljörer som finns är däremot från flera olika nationer, vilket är trevligt att se. De fyra guld som delats ut har gått till Finland 2002, Österrike 2006, USA 2010 och Norge 2014. Sverige finns inte med här tyvärr.

Lagtävling

Nordisk kombination lagtävling ser lite annorlunda ut jämför med normal backe och stor backe. Det är fortfarande backhoppning och längdskidor, precis som vanligt. Även lagtävlingen kommer gå på anläggningarna Alpensia Backhoppningscenter och Alpensia Längdskidscenter.

Regler, fakta & info

I lagtävling startar fyra deltagare som har som alla ha ett hopp var. Hoppet sker i stor backe och längdåkningen är 5 km var. Även här är starterna i längdskidåkningen baserade på vilka poäng som laget har med sig från hoppningen. Ett poäng mindre ger ett tidspålägg på 1,33 sekunder. Färre poäng ger mer tid tillagt.

Längdskidåkningen går i stafett, så den första åkaren i laget åker sina 5 km och lämnar sedan över till nästa. Vinnaren blir det lag vars fjärde lagmedlem tar sig över mållinjen först. Grenarna i sig har samma regler och bestämmelser som de brukar. Mer fakta och info om backhoppning och längdskidåkning hittar du i våra artiklar om dessa grenar.

Datum och tävlingsprogram

Lagtävlingarna för nordisk kombination går den 22a februari. Backhoppningen går kl 8.30 svensk tid, och stafetten i längdskidor går kl 11.20 svensk tid.

Tidigare medaljörer och resultat

Från det att lagtävling i nordisk kombination har anordnats med fyra deltagare i laget, så har fem guldmedaljer delats ut. Dessa har gått till Norge 1998, Finland 2002, Österrike 2006 och 2010, och Norge 2014. Inte heller här finns Sverige med i listorna, iallafall inte än.

22 februari: 08:30 – 09:20, stora backen
22 februari: 11:20 – 12:05, 4×5 km