Längdskidor – truppen, grenar & program

Längdskidor är en av de klassiska sporterna i OS-sammanhang och är givetvis med på programmet i vinter-OS i Pyeongchang 2018. Längdskidor har varit en del av Vinter-OS sedan starten i Chamonix 1924 och sedan dess har sporten utökats från två till dagens tolv medaljevent.

Till en början var det endast herrarnas grenar som fanns med på OS-programmet men detta kom att ändras i och med Oslo-OS 1952. Och i dag är damernas tävlingar i längdskidor minst lika dramatiskt och spännande att följa som herrarnas.

Svenska truppen i längdskidor till PyeongChang-OS

Anna Dyvik
Anna Haag
Charlotte Kalla
Ebba Andersson
Hanna Falk
Ida Ingemarsdotter
Stina Nilsson

Calle Halfvarsson
Daniel Richardsson
Jens Burman
Marcus Hellner
Oskar Svensson
Teodor Petersson
Viktor Thorn

Stafettlag herrar
Stafettlag damer
Sprintstafett dam
Sprintstafett herrar

Medaljörer och resultat

Sprint, klassisk stil – damer

Stina Nilsson,
Sverige
Maiken Caspersen Falla,
Norge
Julia Belorukova,
OAR

Sprint, klassisk stil – herrar 

 Johannes Høsflot Klæbo,
Norge
Federico Pellegrino,
Italien
Aleksandr Bolsjunov,
OAR

Sprintstafett, fristil – damer

Jessica Diggins
Kikkan Randall,
USA
Stina Nilsson
Charlotte Kalla,
Sverige
Marit Bjørgen
Maiken Caspersen Falla,
Norge

Sprintstafett, fristil – herrar 

Martin Johnsrud Sundby
Johannes Høsflot Klæbo,
Norge
Denis Spitsov
Aleksandr Bolsjunov,
OAR
Maurice Manificat
Richard Jouve,
Frankrike

Skiathlon – damer

Charlotte Kalla,
Sverige
Marit Björgen,
Norge
Krista Pärmäkoski,
Finland

Skiathlon – herrar

Simen Hegstad Krüger,
Norge
Martin Johnsrud Sundby,
Norge
Hans Christer Holund,
Norge

10 km fristil – damer

Ragnhild Haga,
Norge
Charlotte Kalla,
Sverige
Marit Bjørgen,
Norge
Krista Pärmäkoski,
Finland

15 km fristil – herrar

Dario Cologna,
Schweiz
Simen Hegstad Krüger,
Norge
Denis Spitsov,
OAR

Stafett – damer

Norge Sverige OAR

Stafett – herrar

Norge OAR Frankrike

30 km klassiskt – damer

Marit Bjørgen,
Norge
Krista Pärmäkoski,
Finland
Stina Nilsson,
Sverige

50 km klassiskt – herrar

Iivo Niskanen,
Finland
Aleksandr Bolsjunov,
OAR
Andrej Larkov,
OAR

Längdskidor på OS-programmet 2018

Det finns ett stort intresse kring grenarna i längdskidor, både för damernas och herrarnas tävlingar som brukar vara minst lika spännande. Sex olika distanser finns med på OS-programmet; individuell sprint, lagsprint, stafett, skiathlon, masstart och klassisk stil, som både herrarna och damerna tävlar i. Sammanlagt är det alltså 12 grenar som ska avgöras, och 36 medaljer som ska delas ut.

Alla grenar i längdskidor under vinter-OS 2018 i Pyeongchang kommer avgöras på anläggningen Alpensia Cross Country skiing Centre, som ligger i Bergszonen.

Längdskidåkningen kommer pågå under hela de Olympiska vinterspelen – från den 10e till den 25e februari 2018. Detta för att de olika disciplinerna ska få tillräckligt med utrymme under turneringens gång.

Skiathlon

Skiathlon är den gren som står först på programmet för längdskidor i vinter-OS 2018. Det upplägg som används för skiathlon-grenen idag har funnits sedan OS i Turin 2006, men grenen har funnits i andra kombinationer tidigare.

Regler, fakta & info

I skiathlon startar de tävlande samtidigt, i en så kallad masstart – och det är först i mål som gäller. Den första halvan av loppet genomförs i klassisk stil, och den avslutande halvan åks istället i fristil. Vid övergången till fristil byter samtliga åkare skidor.

Alla åkarnas andra skidpar finns utlagda vid bytespunkten, alltså där man går över till klassisk- till fristil. Klockan fortsätter ticka även under skidbytet, och det är därför av yttersta vikt att skidbytet går så smidigt som möjligt. Skulle något strula under skidbytet kan den extra tiden bli förödande, då varje sekund innebär risk för att man tappar i placering.

Herrar och damer i skiathlon

I skiathlon för herrar respektive damer är reglerna desamma. Enda skillnaden mellan de båda är egentligen distansen som åkt. Damernas skiathlon är nämligen något kortare än det som herrarna åker. Damerna åker två distanser om 7,5km och herrarna åker istället 2 x 15 km – herrarnas lopp är med andra ord dubbelt så långa.

Datum och tävlingsprogram

Skiathlon för damerna kommer under OS 2018 ske på lördagen den 10e februari klockan 08.15 – och blir Sveriges första medaljchans. Herrarnas lopp går av stapeln dagen efter – den 11e februari klockan 07.15.

Medaljörer och resultat

Sedan dagens upplägg av skiathlon infördes under OS 2006 har svenskarna varit riktigt vassa i diciplinen. Allra helst Marcus Hellner – som kammade hem både ett guld år 2010 och ett silver i förra OS år 2014. Dessförinnan, i den första upplagan år 2006, hade vi en svensk på femte plats i form av Anders Södergren. Då bara 3 sekunder från medaljplats.

Marcus Hellner är en av de få åkarna som i skrivande stund redan är uttagen till OS i Pyeongchang 2018. Frågan är alltså om han kommer kunna försvara en olympisk medalj i skiathlon för tredje gången i rad.

Sprint

Den individuella sprinten i längdskidor har funnits med sedan vinter-OS 2002, och är numera ett uppskattat inslag på programmet. Sprinttävlingarna bjuder oftast på mycket dramatiska och intressanta lopp, och i OS i Pyeongchang finns det goda chanser till svenska medaljer!

Regler, fakta & info

I den individuella sprinten så tävlar man på en kortare bana än övriga tävlingar i längdskidor och i fri stil. I sprinten åker man istället i klassisk stil.

Den individuella sprinten inleds med en kvalificeringsomgång där varje åkare startar i intervaller med 15 sekunders mellanrum. Från kvalet går de 30 snabbaste vidare till kvartsfinalen som delas upp i heat, med sex åkare i varje heat. Från varje heat går ettan och tvåan vidare och övriga platserna fylls upp med de åkare som har bäst tid – så kallade ”lucky losers”.

Herrarnas och damernas sprint

Precis som i skiathlon så har herrarnas och damernas sprint samma upplägg och regler. Även här är det egentligen bara distansen som skiljer damernas lopp från herrarnas. Damerna åker en sprintdistans om 1,4km, och herrarna åker 1,6km i sina lopp.

Datum och tävlingsprogram

Datumetför den individuella sprinten, för både herrar och damer, i längdskidor är tisdag den 13e februari. Tävlingarna börjar klockan 9:30 den dagen.

Medaljörer och resultat

Sverige har god chanser till medalj i den individuella sprinten både på damsidan och herrsidan, med flera starka åkare.

I herrarnas tävlingar så har vi bland annat sprintspecialisterna Emil Jönsson, Calle Halfvarsson samt Theodor Peterson – men även Marcus Hellner som har ett sprintguld från VM 2011. Under Sotji-OS tog både Peterson och Jönsson medalj i sprinten – och kanske kan de försvara sina valörer i Pyeongchang.

På damsidan har vi även där starka åkare. Bland annat Ida Ingemarsdotter, som har ett VM-silver från 2013, samt Hanna Eriksson som har visat upp en bra form genom att bland annat ta hem den individuella sprinten i Tour de Ski bara någon månad innan föregående OS.

Fristil

De individuella tävlingarna i fristil är en av de grenarna i längdskidor som varit med på programmet längst. Längden på de olika distanserna har dock varierat genom åren.

Regler, fakta & info

I den individuella tävlingen i fristil startar de tävlandes med 30 sekunders intervaller och ska helt enkelt ta sig i mål på snabbast tid. Det handlar alltså inte om vem som tar sig i mål först, utan om vem som tar sig från starten till målet på kortast tid.

Startordningen baseras på rakning där, den med lägst rakning startar först och den med högst rakning sist. Ibland kan det bli trångt i spåren men det är inte tillåtet att förhindra en annan åkare att passera. Fristilen går av stapeln i fyra olika distanser, två för herrar och två för damer.

Herrarna och damerna i fristil

Även i fristil åker herrarna och damerna olika distanser, men följer i övrigt samma regler. Damernas fristil går i ett lopp om 10 km, och herrarna åker istället 15 km.

Datum och tävlingsprogram

Damerna åker sina 10km  fristil den 15/2 – med start 07:30. Herrarna åker sina 15km fristil dagen efter, den 16/2 klockan 07:00.

Stafett

Stafettgrenen i längdskidor har funnits med på OS-programmet sedan OS i Berlin år 1936. Svenskarna är regerande guldmedaljörer i både herr- och lagstafetten från OS i Sotji år 2014 – och det lär finnas chans på fler medaljer även nästa år!

Regler, fakta & info

I längdskidåkarnas stafett består varje lag utav fyra åkare. Varje åkare ska åka en bestämd sträcka innan han eller hon sedan lämnar över till nästa lagkamrat.

Lagen startar i en så kallad masstart, och de två första sträckorna ska åkas i klassisk stil och de två avslutande i fristil. Växlingen mellan två lagkamrater sker vid en speciell zon inne på stadiumområdet.

Herr- och damstafett

I damernas stafett ska varje åkare ta sig runt en 5 km lång sträcka innan denne lämnar över till nästa lagkamrat. För herrarna är den sträckan istället 10 km per åkare. I övrigt fungerar stafetten likadant för både herrarna och damerna.

Datum och tävlingsprogram

Damernas stafett i längdåkning under vinter-OS 2018 kommer avgöras lördagen den 17e februari – och börjar klockan 10:30. Datumet för herrarnas stafett är istället den 18e februari, med start klockan 07:15.

Medaljörer och resultat

Sverige är regerande olympiska mästare för både herr och dam sedan OS i Sotji 2014. För herrarnas del var det Lars Nelson, Daniel Richardsson, Johan Olsson och Marcus Hellner som tillsammans åkte hem guldet. Damernas guldlag bestod av Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén, Anna Haag och Charlotte Kalla.

Hoppet om medalj i 2018 års OS lever i allra högsta grad, och kanske kommer vi återigen få se ett dubbelguld i längdskidåkarnas stafett!

Sprintstafett

Sprintstafetten i längdskidor är ett relativt nytt inslag på OS-programmet och har bara varit med på programmet i tre tidigare mästerskap. Sverige har så här långt varit väldigt framgångsrika i just sprintstafetten, och givetvis håller vi tummar för nya medaljer i Pyeongchang 2018!

Regler, fakta & info

Sprintstafetten består varje lag av två åkare som ska turas om att åka en 1-1,5 kilometer lång slinga slinga tre gånger vardera – alltså sex gånger totalt. Till skillnad från den individuella sprinten är det i stafetten klassisk stil som gäller.

Tävlingen inleds med en semifinalomgång där lagen delas upp i två heat, med 10-15 lag i varje heat. Från varje semifinal går sedan de fem främsta lagen vidare till den avgörande finalen. Ett viktigt moment i stafetten är givetvis växlingen som ska ske på ett så smidigt sätt som möjlig mellan de två åkarna i respektive lag, samtidigt som man inte stör eller blir störd av de andra lagen.

I just sprintstafetten är både reglerna och distanserna desamma för både herrar och damer.

Datum och tävlingsprogram

Både herrarnas och damernas sprintstafett är schemalagda till den 21a februari.

Medaljörer och resultat

Under OS i Sotji blev det två svenska OS-brons i teamsprinten. Det var Ida Ingemarsdotter ihop med Stina Nilsson, och Emil Jönsson ihop med Teodor Peterson som åkte ihop de två medaljerna. Sverige har alltså riktigt vassa åkare att para ihop till sprintstafetten – så nya medaljer i Sotji är långt ifrån en omöjlighet!

Masstart

I vanlig manér avslutas tävlingarna i längdskidor med damernas och herrarnas masstarter, som i folkmun kallas för tremilen respektive femmilen. Distanserna har funnits med på OS-programmet sedan många år tillbaka men det är från Turin-OS 2006 som man tävlar i dagens upplägg med en masstart.

Regler, fakta & info

Masstart är precis vad det låter, alla de tävlandes radas upp för att starta loppen samtidigt och sen är det först i mål som vinner. I masstarten är det fristil som gäller och under loppets gång är det mycket taktik från de tävlandes för att orka hela sträckan och för att få ut så mycket krafter som möjligt.

Loppen är uppdelade i flera olika, kortare slingor. Detta gör att åkarna passerar stadiumområdet vid flera tillfällen, så att publiken blir mer involverad.

Herrarnas och damernas masstart

Herrarnas lopp i masstarten, den så kallade femmilen, är helt enkelt 50 kilometer långt. Damernas, den så kallade tremilen, är istället 30 kilometer lång.

Datum och tävlingsprogram

Herrarnas masstart kommer avgöras lördagen den 24e februari. Masstarten för damerna blir den avslutande grenen för längdskidor under OS 2018, och kommer gå av stapeln söndag den 25e februari.

Medaljörer och resultat

Det nuvarande upplägget, med en masstart på 50 kilometer i herrarnas tävling och en masstart på 30 kilometer för damer, har endast funnits med på OS-programmet vid två tidigare tillfällen och därmed är det inte många medaljer som har delats ut.

Norge toppar dock medaljligan med ett guld och ett silver, från det föregående OS:et med Petter Northug som guldmedaljör och Marit Björgen som silvermedaljgör. Polskan Justyna Kowalczyk är dock den åkare som har gjort bästa ifrån sig och är regerande guldmedaljör i damernas tävling samt att hon tog hem en bronsmedalj i Turin-OS.

Sverige har en medalj i dagens upplägg av masstart, en bronsmedalj, som Johan Olsson tog hem i Vancouver-OS 2010.