Freestyle truppen, grenar & program

Freestyle är ett samlingsnamn för fem olika grenar där man tävlar på skidor, ungefär på samma sätt som friidrott och alpint är samlingsnamn för olika grenar. Vilka grenar som ingår i freestyle under OS har förändrats genom tiderna, men i Sotji-OS 2014 ingår puckelpist, hopp, skicross, halfpipe och slopestyle. Gemensamt för de grenar som ingår i freestyle är att de innehåller inslag av antingen akrobatiska konster eller att de banor man tävlar på har ett mer terrängliknande underlag än de banor man tävlar på i alpint – som i puckelpist till exempel.

Svenska truppen i freestyle till PyeongChang-OS

Henrik Harlaut, slopestyle
Jesper Tjäder, slopestyle
Oscar Wester, slopestyle
Jennie-Lee Burmansson, slopestyle

Victor Öhling Norberg, skicross
Sandra Näslund, skicross
Lisa Andersson, skicross
Viktor Andersson, skicross
Erik Mobärg, skicross

Ludvig Fjällström, puckelpist
Walter Wallberg, puckelpist

Medaljörer och resultat

Halfpipe – damer

Cassie Sharpe,
Kanada
Marie Martinod,
Frankrike
Brita Sigourney,
USA

Halfpipe – herrar

David Wise,
USA
Alex Ferreira,
USA
Nico Porteous,
Nya Zeeland

Hopp – damer

Hanna Huskova,
Vitryssland
MZhang Xin,
Kina
Kong Fanyu,
Kina

Hopp – herrar

Oleksandr Abramenko,
Ukraina
Jia Zongyang,
Kina
Ilja Burov,
OAR

Puckelpist – damer

Perrine Laffont,
Frankrike
Justine Dufour-Lapointe,
Kanada
Julija Galysjeva,
Kazakstan

Puckelpist – herrar

Mikaël Kingsbury,
Kanada
Matt Graham,
Australien
Daichi Hara,
Japan

Slopestyle – damer

Sarah Höfflin,
Schweiz
Mathilde Gremaud,
Schweiz
Isabel Atkin,
Storbritannien

Slopestyle – herrar

Øystein Bråten,
Norge
Nick Goepper,
USA
Alex Beaulieu-Marchand,
Kanada

Skicross – damer

Kelsey Serwa,
Kanada
Brittany Phelan,
Kanada
Fanny Smith,
Schweiz

Skicross – herrar

Brady Leman,
Kanada
Marc Bischofberger,
Schweiz
Sergej Ridzik,
OAR

Historia

Freestyle är ung som sport, först på 60-talet började man tävla organiserat i freestyle och det dröjde ända till 1979 innan sporten blev en del av internationella skidförbundet. Det skulle sen dröja ända till 1992 innan freestyle blev en officiell OS-sport efter att först ha varit med som demonstrationssport i OS i Calgary 1988.

Det fanns flera anledningar till att det dröjde så lång tid innan freestyle blev erkänd som sport. Framförallt handlade det om att sporten ansågs för farlig då skaderisken var hög. Det var också därför som internationella skidförbundet tog hand om freestyle, för att försöka reglera sporten så att de farligaste momenten togs bort.

Till en början ingick hopp, puckelpist och skidbalett i freestyle, men detta har som sagt varierat genom åren. Skidbalett har exempelvis försvunnit som gren och när freestyle för första gången var en av OS-grenarna 1992 så var det puckelpist man tävlade i. Sedan dess har fler och fler grenar lagts till, 1994 kom hopp med i OS och då tog svenska Marie Lindgren en silvermedalj i just hopp. År 2010 kom skicross med på OS-schemat och nu år 2014 ska freestyle utökas med ytterligare två OS-grenar: halfpipe och slopestyle.

Om freestyle

De grenar som ingår i freestyle på skidor i OS 2018 är alltså Hopp, Puckelpist, Skicross, Halfpipe och Slopestyle. De skiljer sig en hel del från varandra, men den gemensamma nämnaren är att utövarna åker skidor. Förenklat kan man sen dela upp grenarna i två kategorier, akrobatiska och terrängliknande.

Till de akrobatiska grenarna hör hopp, halfpipe, och slopestyle där åkarna tävlar om vem som kan utföra de bästa hoppen eller tricken i terrängliknande backar. Den terrängliknande grenen är skicross där åkarna tävlar på terrängliknande underlag som är väldigt krävande. Puckelpisten är något av ett mellanting, och innehåller inslag av både det akrobatiska och det terrängliknande.

Herrar och damer tävlar i samtliga grenar, men i separata tävlingar. Reglerna för grenarna är dock desamma för både herrar och damer. Under vinter-OS i Pyeongchang 2018 kommer freestylegrenarna på skidor avgöras på Bokwang Phoenix Park.

Halfpipe

Halfpipe på skidor är en av de freestylegrenar som gjorde olympisk debut under vinterspelen i Sotji 2014. Grenen är en del av freestyle-sporten, och är en bedömningssport.

Regler, fakta & info

I halfpipe tävlar man i en specialuppbyggd backe, som ser ut som ett halvt rör – och är alltså formad som ett U sett nedifrån. Åkarna ska under tävlingen åka från sida till sida uppför väggarna, och utföra olika hopp och trick. Tävlingen utspelar sig alltså likadant som halfpipe i snowboardtävlingarna.

I halfpipe bedöms åkarna utifrån fyra olika områden; utförande, höjd, svårighetsgrad och helhetsintryck:

  • Utförande → Utförandet står för 20% av poängen, och här bedöms sättet åkarna utför sina trick på samt dess variation. Här gäller det för åkarna att bevisa att de behärskar många olika typer av hopp och tricks.
  • Höjd → Även detta utgör 20% av de totala poängen. För att belönas med bra poäng här krävs det helt enkelt att åkaren håller bra höjd i samtliga hopp och tricks.
  • Svårighet → 20% av poängen utgörs också av poäng baserade på trickens svårighet. Desto mer avancerade tricks åkaren visar upp – desto högre blir poängen.
  • Helhetsintryck → Hela 40% av poängen baseras på det här bedömningsområdet. Här kan det kosta många poäng om åkaren exempelvis faller under sitt åk.

I halfpipe i freestyle på skidor åker alla deltagera två åk var – och de 12 med bäst resultat där går vidare till final. I finalen får de 12 deltagarna ytterligare två åk var på sig, och den som presterar bäst där belönas med en olympisk guldmedalj. I halfpipe åker man alltid två gånger per deltävling, men det är endast det åk som belönats med bäst poäng som räknas.

Herrar och damer i halfpipe

Herrar och damer tävlar i två separata klasser i halfpipe – och det är alltså sex halfpipe-medaljer som kommer delas ut. Det är exakt samma regler och bedömningskriterier som gäller för både herrar och damer, men herrarna snittar oftast något högre poäng än damerna.

Datum och tävlingsprogram

Programmet för damernas tävling i halfpipe börjar med kval måndag den 19e februari. Dagen efter, den 20e, är det sedan dags för de två finalåken.
Herrarnas kval börjar efter att damernas final är avgjord, även det den 20e februari. Herrarnas final ska sedan avgöras den 22a februari.

Tidigare medaljörer och resultat

Eftersom OS i Sotji 2014 var första gången halfpipe för skidor fanns med på programmet finns det inte särskilt många tidigare medaljörer att nämna. Under föregående OS var det dock amerikanerna som dominerade. Maddie Bowman kammade hem guldet på damsidan, och David Wise såg sedan till att det blev 2 av två i guldmedaljer för USA.

Hopp

Hopp-grenen är en av de äldsta freeski-grenarna som finns med på OS-programmet. Grenen fanns med under ett OS för första gången år 1994, i Lillehammer. Den gången fick vi se en svensk medaljör i form av Marie Lindgren, vars silver hittills är den enda svenska freestyle OS-medaljen i hopp-grenen.

Regler, fakta & info

Precis som i halfpipe så inleds tävlingarna i hopp-grenen med en kvaltävling. Alla åkare får där genomföra två åk, där poängen för de två hoppen räknas ihop. De 12 åkarna som totalt sett har fått högst poäng går sedan vidare och får åka i finalen.

Åkarna väljer själva vilka hopp de vill utföra, och vilka hoppramper i backen de vill använda. Väl i lufter får man utföra ett eller flera trick, och hoppen i de olika åken får inte se likadana ut. Domarna bedömer hoppet utifrån tre olika bedömningsområden; take off/höjd/längd, hoppet och landningen.

  • Take off/höjd/längd → Utgör 20% av de totala poängen
  • Hoppet → Utgör hela 50% av de totala poängen
  • Landningen → Utgör 30% av de totala poängen

Under hopp-grenen i freestyle använder åkarna inte stavar i sina åk. Oftast använder man sig av så kallade twintip-skidor, som ser lika dana ut både fram och bak med en böjd spets.

Herrar / damer i freestyle

Damer och herrar tävlar även i hopp-grenen med lika dana regler. De tävlar dock ändå i skilda klasser, vilket innebär att totalt sex medaljer ska delas ut i hopp-grenen-

Datum och tävlingsprogram

Damernas kval är schemalagt till torsdagen den 15e februari, och finalen avgörs dagen efter – den 16e februari.
Herrarna kvalar till finalen den 17e februari, och åker sedan sin final den 18e februari.

Tidigare medaljörer och resultat

Sverige har alltså ett silver i hopp-grenen från 1994, men det är också den enda svenska medaljen. Ser man till nationer så är det USA, Australien och Schweiz som har presterat bäst – med två guldmedaljer vardera.

Puckelpist

När det kommer till puckelpist finns det tre nyckelfaktorer till framgång – teknik, snabbhet och bra hopp. Samtidigt som man ska ta sig ner från den puckel-fyllda backen så fort som möjligen är det nämligen också en bedömningssport. Dels ska två hopp bedömas, och dels så bedöms åktekniken.

Puckelpisten är idag den äldsta freestylegrenen som finns med på OS-programmet. Första gången puckelpist var med i ett OS var i Albertville år 1992. Sedan dess har 12 olympiska guldmedaljer i puckelpist.

Regler, fakta & info

I puckelpist är det tre olika saker som påverkar den slutgiltiga poängen för ett åk – hoppen, åktekniken och tiden. Hoppen och åkartekniken bedöms av domare – 50% av de totala poängen utgörs av åktekniken, och hoppen och tiden 25% vardera. Tiden omvandlas nämligen till poäng efter åket. Totalt kan man få max 30 poäng på ett åk.

I OS åker deltagarna en i taget ner för backen. Backen är max 270 meter lång, och åkarna väljer själva spår och vilka hopp de vill utföra. Första dagen av tävlingarna består av ett kval, och de 20 åkare som presterar bäst där går vidare till finalen där medaljerna ska delas ut.

Finalen är i sig sedan uppdelad i tre olika omgångar. I första åket startar alla 20 åkare, de 12 bästa åker även i den andra omgången, och i den tredje omgången är det bara 6 tävlande som startar. En va de 6 kommer kamma hem det olympiska guldet.

Herrar och damer i puckelpist

Upplägget och reglerna för puckelpist är desamma för både herrar och damer. Dessa tävlar dock i två separata tävlingar, och det utses tre kvinnliga- och tre manliga medaljörer vid varje OS.

Datum och tävlingsprogram

Kvalet för både herrarna och damerna kommer ske fredagen den 9e februari. Damernas final avgörs på söndagen den 11e, och herrarnas måndagen den 12e februari.

Tidigare medaljörer och resultat

Sverige har under tävlingarna i puckelpist i OS aldrig riktigt fått till en fullträff. Vi har haft ett par pall-känningar i form av fjärde- och femteplatser, men några svenska medaljer har det ännu inte blivit. Istället är det Kanada och USA som har dominerat tävlingarna i puckelpist – och innehar fem respektive tre guldmedaljer vardera.

Skicross

Skicross är en spännande skidsport där flera åkare tävlar samtidigt, i en bana med både kurvor och hopp. Skicross blev en olympisk gren år 2010,

Regler, fakta & info

Skicross och snowboardcross är väldigt lika varandra, men i skicross tävlar man istället på skidor och banorna brukar skilja sig lite åt mellan grenarna. Oftast är banorna ungefär 80% samma för åkarna i både skicross och snowboardcross – medan resterande 20% av banan är mer anpassad till respektive gren.

Tävlingarna startar med att alla åkare genomför ett åk var, där de 32 åkare som åkt snabbast går vidare till åttondelsfinal. Från och med åttondelsfinalerna så åker de tävlande inte ensamma i backen längre. Då körs istället heat där fyra åkare startar samtidigt – och de två bästa från varje heat går vidare i tävlingen. För att ta sig hela vägen från åttondelsfinalen måste man klara sig igenom heat i kvartsfinal, semifinal och final.

Herrar och damer i skicross

Både herrar och damer har var sin tävling i skicross under OS. Reglerna och upplägget för tävlingarna är lika för både herrar och damer – även om de tävlar var för sig.

Datum och tävlingsprogram

Herrarnas skicross kommer åkas onsdag den 21a februari, och damerna åker sin skicross på fredagen den 23e februari.

Tidigare medaljörer och resultat

Sverige har presterat bra i skicross under tidigare OS. Inte minst under OS i Sotji – där Viktor Öhling Norberg faktiskt vann guld! Även på damsidan hade Sverige ett bra resultat, i form ar Anna Holmlund som kom på fjärde plats.

Slopestyle

Slopestyle är ytterligare en gren som hade sin OS-premiär under vinter-OS i Sotji 2014. Eftersom freestyle är en sport som ständigt förändras har grenar både tillkommit och tagits bort de senaste OS:en.

Regler, fakta & info

Förenklat skulle man kunna säga att slopestyle utövas i en skidbacke som byggts om till en snöklädd hinderbana. Åkarna ska sen ta sig nerför backen och de hinder som finns i banan. På vissa ställen är det också meningen att åkarna ska utföra akrobatiska hopp och trick.

Hela åket poängbedöms sen av domare utifrån ett antal kriterier som exempelvis hoppens svårighetsgrad, höjd, landningar med mera.

Hindren i banan kan vara alltifrån ramper, smala skenor till uppbyggda hoppavsatser. I Sotji kommer banan vara 635 meter lång. Enligt ritningar på banan ser det ut att finnas tre olika vägar åkarna kan välja mellan inför åket och banan innehåller tre hopp och tre hinder sektioner (som exempelvis skenor).

Herrar och damer i slopestyle

Även i slopestyle tävlar herrar och damer på samma villkor och med samma regler. Herrar och damer tävlar dock inte mot varann, utan i separata tävlingar.

Datum och tävlingsprogram

Damernas slopestyle kommer avgöras den 17e februari, och går på bara en dag. Även herrarnas tävling avgörs på en dag, den 183 februari.

Tidigare medaljörer och resultat

I kommande vinter-OS i Pyeongchang 2018 finns det svenska medaljchanser i freestylens slopestyle . Framför allt tänker vi då på herrarnas turnering, där både Henrik Harlaut och Jesper Tjäder kommer delta!

Förra OS var det USA och Kanada som dominerade i slopestyle, och kammade hem alla 6 medaljer. Emma Dahlström hade det bästa svenska resultatet då med en 6e plats, och Henril Harlaut hamnade på en elfteplats i herrarnas tävling.