Backhoppning, truppen, grenar & program

Precis som många andra vintersporter har backhoppning ett nordiskt ursprung och den första tävlingen arrangerades i Norge redan 1866. Sporten har funnits med på OS-programmet sedan det första Vinter-OS:et i Chermonix 1924 och har varit ett återkommande inslag sedan dess. Under OS i Sotji 2014 var det första gången som damerna fick en tävlingsgren i denna sport.

Svenska truppen i backhoppning till PyeongChang-OS

Den svenska truppen innehåller inga aktiva som ska tävla i backhoppning

Medaljörer och resultat

Normalbacke – damer

Maren Lundby,
Norge
Katharina Althaus,
Tyskland
Sara Takanashi,
Japan

Normalbacke – herrar

Andreas Wellinger,
Tyskland
Johann André Forfang,
Norge
Robert Johansson,
Norge

Stor backe – herrar

 Kamil Stoch,
Polen
Andreas Wellinger,
Tyskland
Robert Johansson,
Norge

Lagtävling – herrar

Norge Tyskland Polen

Historia

Den äldsta notisen om backhoppning kan spåras ända tillbaka till år 1808 i Norge. Då hoppade norrmannen Ole Rye 9,5 meter. Sedan dess har hopptekniken ändrats, förbättrats och förfinats åtskilliga gånger.

Det är svenska Jan Boklöv som ligger bakom iden att vinkla skidorna i v-form under hoppet. Under 1985 började svensken hoppa med vinklade skidor och blev till en början förlöjligad för sin stil. Han fick till och med poängavdrag av domarna. Men han höll fast vid sin teknik och allt fler åkare insåg att den låg bakom hans framgång. Sju år senare hade samtliga os-medaljörer använt sig av Jannes så kallade ”v-stil”.

Läs mer om de olika nationerna som deltar i vinter-OS.

Grenar inom backhoppning

Tre backhoppningsgrenar finns med på programmet i vinter-OS; normal backe (95 meter), stor backe (125 meter) samt lagtävling i stor backe. Damerna får vara med och tävla i normal backe, medan herrarna tävlar i alla de tre grenarna.

Backhoppning är även en del av Nordisk kombination, i stor backe, dock endast för herrar.

Normal backe

Backhoppningsgrenen normal backe har funnits med på OS-programmet sedan 1964 men trots det dröjde det ända till OS i Sotji 2014 innan damerna fick vara med och tävla i grenen.

Regler, fakta & info

Namnet backhoppning är rätt avslöjande för hur sporten går till. I backhoppningstävlingarna ska de tävlandes hoppa från en plattform och ned mot en backe. Poäng delas ut beroende på hur långt man har hoppat och hur stilfullt hoppet är. Poäng för längden av hoppen beräknas från den så kallade k-punkten, en linje som dras där den branta backen börjar att plana ut. Stilpoäng delas ut av fem domare, som kan ge upp till 20 poäng vardera.

Bedömningen av hoppet delas upp i tre delar:
– Själva luftfärden
– Landningspositionen
– Färden mot bromsplanen (där man kan börja bromsa).

Efter att domarna poängsatt hoppet drar man bort den som ger högst respektive lägst poäng och räknar därmed bara tre domares poäng. Därefter lägger man till själva längdpoängen. Poängen som baserats på hur långt den tävlande hoppat.

I den individuella backhoppningsgrenen normal backe ska deltagarna hoppa i en backe med en k-punkt på 95 meter.I finalen ska varje deltagare göra två hopp. Efter det första hoppet reduceras antalet deltagare som går vidare till nästa hopp, baserat på poäng.

Poängen från det första hoppet följer med och räknas samman med finalhoppet och den totala poängen avgör vilka som vinner medaljerna.

Herrar / damer i backhoppning

I normal backe tävlar både herrar och damer individuellt i backhoppning.

Datum och tävlingsprogram

Herrarnas kval i normal backe smygstartar redan den 8 februari, dagen innan invigningsdagen. Därefter kommer backhoppningen att sändas, med några dagars mellanrum, mellan klockslagen 13:30-15:30 under vinter-OS 2018. Så eftermiddagskaffet serveras med fördel i tv-fåtöljen. Kvinnornas kval och final ser ni måndagen den 12 februari kl: 13:50.

8 februari: 13:30 – 14:35 herrar, kval
10 februari: 13:35 – 15:20 herrar, final

12 februari: 13:50 – 15:25 damer, final

Stor backe

Backhoppningsgrenen stor backe har funnits med sedan det första Vinter-OS:et i Chamonix och i vinter-OS 2018 i Pyeongchang kommer tävlingen i grenen att pågå mellan den 16-17:e februari.

Regler, fakta & info

I grenen stor backe, i backhoppning, ska de tävlandes hoppa i en backe med en K-punkt på 125 meter.

Tävlingen inleds med ett kval den 16:e februari där det avgörs vilka som går vidare till finalen. I finalen ska de tävlande göra två hopp och efter det första hoppet görs ytterligare en sållning där de bästa går vidare till det andra hoppet. Poängen från det första hoppet räknas samman med poängen från det andra hoppet och de tre som har fått högst poäng totalt tar hem medaljerna.

Herrar / damer i stor backe

Endast herrar deltar i grenen stor backe.

Datum och tävlingsprogram

Kvalet för stor backe sänds den fredagen den16 februari klockan 13:30. Dagen därpå sänds finalen vid samma tid. Laddat för en trevlig helg i tv-soffan med andra ord.

16 februari: 13:30 – 14:35 herrar,  kval
17 februari: 13:30 – 14:45 herrar, final

Lagtävling

I kommande vinter-OS 2018 är det den nionde gången som backhoppningsgrenen lagtävling i stor backe är med på programmet.

Regler, fakta & info

I lagtävlingen består varje lag av fyra deltagare. Alla lag kommer att starta i finalen och alla i laget ska göra ett hopp vardera. När den första omgången är avlutad går de åtta bästa lagen vidare till det andra hoppet, där lagmedlemmarna ska göra ytterligare ett hopp. När den andra omgången är avklarad slås alla de åtta hoppen ihop och de laget med flest poäng vinner guldet.

I lagtävlingen kommer man att hoppa i en stor backe, med en K-punkt på 125 meter, vid anläggningen Alpensia Ski Jumping Centr i Alpensia.

Herrar / damer i gren

Endast herrar tävlar i grenen lagtävling som avgörs samma dag.

Datum och tävlingsprogram

Boka måndagen den 19 februari i kalendern om du vill se männen avgöra lagtävlingen i backhoppning. Klockan 13:30 går tävlingen av stapeln och den avgörs samma dag.

19 februari: 13:30 – 15:20 herrar

Arena/anläggning

Backhoppningen i vinter-OS i Pyeongchang kommer att avgöras i anläggningen Alpensia Ski Jumping Centre som ligger i Bergszonen. Här avgörs även backhoppningsdelen i Nordisk Kombination. Läs mer om anläggningen på vår sida om arenor.

Sveriges medaljliga

Genom åren har det varit glest med svenska framgångar i backhoppning och man får gå långt tillbaka i tiden för att hitta en svensk medaljplats, ända till Oslo-OS 1952 då Karl Holmström vann ett brons. Sveriges främsta prestation, och andra medalj, står Sven Eriksson för som tog hem ett silver 1936 i Garmisch-Partenkirchen.

Det är ännu oklart om Sverige kommer att skicka någon svensk till OS i Pyeongchang 2018. Sverige deltog inte i backhoppningen i Sotji 2014.

Läs mer om OS-medaljörer.