Alpint truppen, grenar & program

Grenarna i alpint har funnit med i vinter-OS sedan Garmisch-Partenkirchen 1936 och har en given plats i OS-programmet. Vi kan räkna med stor dramatik och mycket spänning när  de alpina grenarna ska avgöras.

Svenska truppen i alpint till Pyeongchang-OS

André Myhrer och Frida Hansdotter är två medaljkandidater i slalomtruppen och är två medaljkandidater. André Myhrer har många pallaplatser i världscupen och inledde säsongen med att vinna i Aspen. Myhrer har ett OS-brons från 2010 på sin meritlista och siktar nu på ett guld. Frida Hansdotter har likt André Myhrer flera pallplatser från världscupen och ett VM-silver från 2015. Hansdotter blev femma senast i Sotji-OS och jagar nu sin första OS-medalj.

André Myhrer, slalom
Frida Hansdotter, slalom
Sara Hector, storslalom
Mattias Hargin, slalom
Anna Swenn-Larsson, slalom
Emelie Wikström, slalom
Matts Olsson, storslalom
Estelle Alphand
Kristoffer Jakobsen, slalom

Lag i parallellslalom

Medaljörer och resultat

Kombination – damer

Michelle Gisin,
Schweiz
Mikaela Shiffrin,
USA
Wendy Holdener,
Schweiz

Kombination – herrar

Marcel Hirscher,
Österrike
Alexis Pinturault,
Frankrike
Victor Muffat-Jeandet,
Frankrike

Störtlopp – damer

Sofia Goggia,
Italien
Ragnhild Mowinckel,
Norge
Lindsey Vonn,
USA

Störtlopp – herrar

Aksel Lund Svindal,
Norge
Kjetil Jansrud,
Norge
Beat Feuz,
Schweiz

Storslalom – damer

Mikaela Shiffrin,
USA
Ragnhild Mowinckel,
Norge
Federica Brignone,
Italien

Storslalom – herrar

Marcel Hirscher,
Österrike
Henrik Kristoffersen,
Norge
Alexis Pinturault,
Frankrike

Slalom – damer

Frida Hansdotter,
Sverige
Wendy Holdener,
Schweiz
Katharina Gallhuber,
Österrike

Slalom – herrar

André Myhrer,
Sverige
Ramon Zenhäusern,
Schweiz
Michael Matt,
Österrike

Super-G – damer

Ester Ledecká,
Tjeckien
Anna Veith,
Österrike
Tina Weirather,
Liechtenstein

Super-G – herrar

Matthias Mayer,
Österrike
RBeat Feuz,
Schweiz
Kjetil Jansrud,
Norge

Lagtävling

Schweiz Österrike Norge

Sex alpina grenar på OS-programmet

I Pyeongchang finns sex olika alpina grenar med i det olympiska programmet; störtlopp, slalom, storslalom, super-G superkombination och lagtävling. I alpint är grenarna uppdelade i två kategorier, fartgrenar och teknikgrenar.

I kategorin fartgrenar ingår störtlopp och super-G och teknikgrenarna är storslalom och slalom. Lagtävlingen avgörs i parallellstorslalom och faller därmed under den sistnämnda kategorin. I superkombination så tävlar man i både en fartgren och i en slalomgren.

Damer och herrar tävla i alla grenar i alpint och reglerna är densamma. Skillnaden mellan dam- och herrtävlingarna är att damernas banorna är något kortare, har lägre fallhöjd och därmed också färre portar. Damernas skidor är också något kortare än herrarnas.

Kort om de alpina grenarna

Grundprincipen för de alpina grenarna är densamma; att på kortast möjliga tid ta sig ned från toppen av en bana, genom de utplacerade portarna och in i mål. Det är endast sluttiden som avgör placeringen och därmed så spelar det ingen roll hur snyggt man åker, bara det går fort.

Små marginaler präglar de alpina grenarna där hundradelar och tiondelar kan vara helt avgörande. Minsta felsteg kan kosta viktiga placeringar eller i värsta fall leda till en uråkning.

Det som skiljer de olika alpina grenarna är banornas utformning samt åkarnas utrustning. Störtlopp är den alpina gren som är mest fartfylld och som verkligen sätter den tävlandes på prov, när de susar ned för backen i över 100 kilometer i timmen. Sen finns det mer tekniska grenar som bland annat slalom och storslalom, som kräver mer tekniskt kunnande än fartgrenarna.

Alpint i Pyeongchang-OS

Herrarnas störtlopp kommer att inleda de alpina tävlingarna i Pyeongchang-OS den 11:e februari och avslutas den 24:a februari med lagtävlingen. De alpina grenarna kommer att avgöras på anläggningarna Yongpyong och Jeongseon, som ligger i den så kallade bergzonen.

Slalom – herrar och damer

Slalom har funnits med på OS-programmet sedan Sankt Moritz-OS 1948 och är en mycket tekniskt krävande gren. I Pyeongchang-OS kommer tävlingarna i alpint pågå mellan den 14:a och 24:e februari.

Regler, fakta & info om slalom

Banorna i slalom är slingriga med många portar som är placerade tätt intill varandra, markerade med flaggor om vardera sida av bana. Oftast krävs det snabba svängar och vändningar för att ta sig genom portarna på ett effektivt sätt. För bästa möjliga linje till nästa port, som ska passeras, ligger den tävlande oftast väldigt nära portens flagga och slår ofta i den med antingen stavarna eller benen.

I en slalomtävling i alpint är det två åk som avgör vinnaren. Det är olika banor för varje åk och det är den totala tiden efter de två åken som avgör vem som vinner. De som placerat sig bäst efter det första åket är sist ut i det andra åket.

Datum och tävlingsprogram

Damernas slalomtävling är först ut och avgörs den 14 februari med första åket mellan 02:15-03:30 och det andra åket mellan 05:45-06:55. Herrarnas slalomtävling kommer att gå av stapeln den 22 februari och då är det i stort sett samma tider som gäller som för damernas tävling. Herrarnas första åk är mellan 02:15-03:30 och andra åket mellan 05:45-07:25.

14 februari: 02:15 – 03:30, åk 1, damer
14 februari: 05:45 – 06:55, åk 2, damer
22 februari: 02:15 – 03:30, åk 1, herrar
22 februari: 05:45-07:25, åk 2, herrar

Storslalom – damer och herrar

Storslalom i alpint är teknikkrävande alpin gren som har funnits med på OS-programmet sedan OS i Sankt Moritz 1948. Tävlingarna i denna gren kommer att avgöras den 12 och 18:e februari.

Regler, fakta & info i storslalom

Man kan tro att slalom, med sina snabba vändningar, är den gren som kräver mest teknik av de alpina grenarna. Men faktum är att det är storslalom, som är ett mellanting mellan slalom och störtlopp, som är den gren som sägs kräva mest teknik.

Det som gör storslalom så krävande är att banorna har en varierande längd på svängarna, från långa till korta, samt varierande terräng. För att maximera sin åkning, och minimera misstagen, så måste de tävlande därmed behärska många olika tekniker.

I storslalom ska de tävlandes ta sig ned för två olika banor under en och samma dag. I andra åket så starta de trettio som har den bästa tiden först i omvänd ordning vilket innebär att den åkare med sämst tid av de trettio som startar först. De tre som får den bästa totaltiden efter de två åken tar hem medaljerna.

Datum och tävlingsprogram

I storslalom är damerna först ut med tävlingar den 12 februari, första åket mellan 02:15 – 04:15 och andra åket 05:45 – 07:25. Herrarnas tävling kommer att avgöras den 18 februari. Tiderna för herrarnas åk är densamma som för damernas, det vill säga 02:15 – 04:15 och 05:45 – 07:25.

15 februari: 01:30 – 03:30, damer, åk 1
15 februari: 05:15 – 07:15, damer, åk 2
18 februari: 02:15 – 04:15, herrar, åk 1
18 februari: 05:45 – 07:25, herrar, åk 2

Störtlopp herrar och damer

Störtlopp i alpint den mest fartfyllda alpina grenen och den farligaste. Störtlopp har funnits på OS-programmet sedan OS i Sankt Moritz 1948 och i Pyeongchang-OS kommer herrarnas och damernas tävlingar att avgöras den 11 februari och 21 februari.

Regler, fakta & info i störtlopp

Störtlopp är den snabbaste alpina fartgrenen i OS där åkarna kommer upp i hastigheter uppemot 140 kilometer i timmen. På vägen ned mot målet ska åkarna passera genom röda portar som har placerats ut längs en bana som består av en rad utmanande svängar och hopp.

Varje deltagare har ett åk på sig och då gäller det att allt stämmer eftersom det är ofta hundradelar och tiondelar som skiljer åkarna från. Alla de tävlandes fråndock möjligheten att

För att bemästra den höga farten krävs det mycket av åkarna och minsta felsteg kan bli väldigt kostsamt och värdefulla hundradelar kan gå förlorat.

Datum och tävlingsprogram

Herrarnas störtlopp inleder de alpina tävlingarna i PyeongChang-OS den 11 februari och kommer att avgöras mellan 03:00 och 05:10. Damernas tävling i störtlopp går av stapeln den 21 februari och tävlingstiderna är 03:30 – 05:00.

15 februari: 03:00 – 05:10, herrar
21 februari: 03:30 – 05:00, damer

Super-G damer och herrar

Super-G i alpint, eller superstorslalom som det egentligen heter, är ett relativt ny alpin gren som gjorde debut i världscupen först 1982 och har funnits med på OS-programmet sedan 1988. I Pyeongchang-OS kommer tävlingarna i Super-G att avgöras den 15:e samt 17:e februari.

Regler, fakta & info i Super-G

Super-G kan ses som ett mellanting mellan störtlopp och storslalom och har element från de båda grenarna. I Super-G så uppnås nästan samma hastigheter som i störtlopp men själva banans utformning och portarnas avstånd är mer likt banorna i storslalom.

Precis som i störtlopp så är ett åk som gäller i Super-G dock har deltagarna ingen möjlighet att teståka banan före tävlingen. Banans utformning utses vanligtvis dagen innan tävlingen och därefter har deltagarna endast möjlighet att göra en så kallade besiktning av banan.

Datum och tävlingsprogram

Herrarna och damernas super-G kommer att avgöras den 15 respektive 17 februari. Tiderna för båda tävlingarna är densamma det vill säga mellan 03:00 – 15:10 svensk tid.

15:e februari: 03:00 – 05:10, herrar
17:e februari: 03:00 – 05:10, damer

Superkombination herrar och damer

Superkombination i alpint är precis som det låter en kombinationsgren av två alpina grenar, en fartgren och en teknikgren. Superkombination har funnit med på OS-programmet sedan 1988 och i Pyeongchang-OS kommer damernas och herrarnas tävlingar att avgöras den 13:e samt 23:e februari.

Regler, fakta & info i superkombination

I superkombination ingår en fartgrenen störtlopp samt teknikgrenen slalom. Det innebär att extra mycket krävs av de tävlandes som måste bemästra både en fartgren och en teknikgren. Tiderna från de två olika loppen slås ihop.

Datum och tävlingsprogram

Störtloppet är först ut i både damerna och herrarnas superkombination och några timmar senare är det dags för slalom. Herrarnas tävling kommer att avgöras den 13 februari, störtlopp 03:30 – 05:00 och slalom 07:00 – 08:10. Damernas tävling avgörs den 23 februari med störtlopp vid 03:00 – 04:30 och slalom 06:30 – 07:40.

13 februari: 03:30 – 05:00, herrar, störtlopp
13 februari: 07:00 – 08:10, herrar, slalom
23 februari: 03:00 – 04:30, damer, störtlopp
23 februari: 06:30 – 07:40, damer, slalom

Lagtävling – Mix damer/herrar

En mixad lagtävling i alpint, med både herrar och damer, gör debut i OS-sammanhang i Pyeongchang. Tävlingen kommer att avgöras den 24 februari.

Regler, fakta & info

I lagtävlingen så tävlar man i parallellstorslalom där två åkare åt gången tävlar om vem som är snabbast ned. Varje lag består av två herrar och två damer. Totalt är det 16 lag som deltar i lagtävlingen och direktutslagning gäller.

Datum och tävlingsprogram

Lagtävlingen är sist ut av alla de alpina grenarna. Tävlingen kommer att avgöras den nästa sista tävlingsdagen i Pyeongchang och kommer att pågå mellan 03:00 – 05:00 svensk tid.

24 februari: 03:00 – 05:00