Grenar i vinter-OS 2018

De olympiska spelen vintern 2018 kommer att bli den 23:e upplagan av olympiska vinterspelen. 2018 så hålls OS i Sydkorea och det kommer att vara 15 stycken sporter med sammanlagt 102 olika grenar.

Alla 15 sporterna / grenarna i vinter-OS

Vill du läsa mer om någon av alla 15 OS sporter som ingår i vinterspelen 2018 så kan du göra det på länkarna nedan:

Alpint

Backhoppning

Bob

Curling

Freestyle

Ishockey

Konståkning

Längdskidor

Nordisk kombination

Rodel

Short track

Skeleton

Skidskytte

Snowboard

Speed Skating

Om grenarna och sporterna i Pyeongchang-OS

Staden i Sydkorea där spelen kommer att hållas kallas för Pyeongchang. De femton olika os grenar som du kan följa i vinterspelen är följande: alpint, backhoppning, bob, curling, freestyle, ishockey, konståkning, längdskidor, nordisk kombination, rodel, short track, skeleton, skidskytte, snowboard och speed skating. För att en sport ska få vara med i vinter OS och räknas som en av alla olika OS sporter så är det några krav som måste uppnås. Olympiska sporter måste utövas på antingen snö eller is och sporten måste dessutom utövas i minst tre av fem världsdelar som är bebodda. Fyller man dessa kraven så kan alltså dessa olympiska sporter få vara med i vinter OS. De OS sporter som är mest populära är ishockey, alpin skidåkning och längdskidåkning. Inför vinterspelen 2018 så har det tillkommit nya os grenar, som du kan läsa mer om i stycket nedan.

Nya OS grenar

Under de olympiska vinterspelen 2018 så kommer det vara en del nya grenar. Det beslutades redan den 8 juni 2015 om vilka grenar som ska läggas till. Nya OS grenar 2018 kommer vara mix-dubbel i curling, lagtävling i aplint, big air på snowboard och masstart i hastighetsåkning på skridskor. Samtidigt som dessa lades till som nya OS grenar så tog man även beslutet att ta bort parallellslalom på snowboard som gren. Med dessa nya OS grenar och förändringar så innebär det att antalet kvinnor som deltar kommer att öka. Även antalet mixade tävlingar ökar och grenar där kvinnor kan delta på.

Nya grenar i Pyeongchang-OS

 • Mix-dubbel i curling
 • Lagtävling i aplint
 • Big air på snowboard
 • Masstart i hastighetsåkning på skridskor

Även inför de förra vinterspelen så tillkom det nya OS grenar. Så nu under 2018 så kommer ett par grenar att tävlas i för andra gången. Grenarna som var helt nya under de olympiska vinterspelen 2014 var följande:

Nya grenar under Sotji-OS

 • Mixstafett i skidskytte
 • Lagtävling i rodel
 • Lagtävling i konståkning
 • Backhoppning för damer
 • Halfpipe på skidor (i Freestyle)
 • Slopestyle på snowboard
 • Slopestyle på skidor

Alpina grenar

OS 2018 så kommer de alpina grenarna att vara slalom, storslalom, störtlopp, alpin kombination och super-G. Alla dessa grenar räknas som utförsåkning, där även snowboard ingår. Då man beslutade att ta bort parallellslalom som OS gren så är den inte med under vinterspelen 2018. De alpina grenarna kommer att arrangeras i både Yongpyong och Jeongseon. Alpint kommer att finnas i det som kallas bergzonen, och en av arenorna heter Alpensia. Den ligger på 800 meters höjd och där har tidigare världscuper i alpin skidåkning varit arrangerat. Vilket självklart bidrar till en trygghetskänsla. Det är alltid bra att veta om att en arena har arrangerat stora evenemang innan och därmed klarar av att hålla ett så stort event som vinter OS.

OS grenar på is

Alla tävlingar på is (curling, konståkning, short track, ishockey och hastighetsåkning på skridskor) kommer att tävlas i östra Pyeongchang. Det kallas för kustzonen och där kommer alltså alla arenor för tävlingar på is att ligga. Det finns en arena för curling; Gangeungs isstadion. För de andra fyra grenarna kommer det att byggas nya arenor. Av grenarna på is så är det ishockey som är en av de mest populära olympiska sporterna.

Övriga grenar

Förutom de grenar som räknas in i alpint och grenarna på is så kommer du att kunna följa: skeleton, rodel, bob, freestyle, längdskidor, backhoppning, skidskytte och nordisk kombination. Dessa olika sporter kan sen delas in i två kategorier. Skeleton, Rodel och Bob är alla tre sporter som utförs på någon slags kälke eller släde. De resterande sporterna och grenar inom dessa utförs istället på skidor.