OS Arenor 2018

Arenor för Vinter OS

Just arenorna är en stor avgörande faktor för var OS kommer arrangeras. OS arenorna som används under ett OS är regelrätta miljonprojekt, och blir en enorm kostnad för arrangörsländerna. Pyeongchang, som OS 2018 kommer arrangeras i, har således en stor fördel i att ha en stor och populär skidresort som går att utnyttja under OS. Majoriteten av de arenor som kommer användas under OS 2018 är inte nybyggen, utan helt enkelt existerande arenor som håller tillräckligt hög standard för att kunna användas under ett OS.

De olympiska vinterspelen i Pyeongchang kommer i huvudsak utspelas på två olika idrottsområden, som kallas Bergszonen och Kustzonen. Anläggarna i Bergszonen ligger i bergen runt Pyeongchang, och Kustzonen ligger i staden Gagneung närmare kusten.

Bergszonen

I Bergszonen finns den stora skidresorten Alpensia, som kommer innehålla totalt fem olika anläggningar. Dels ligger där Pyeongchang Olympic Stadium, OS arenan som kommer användas för invignings- och avslutningsceremonierna för OS 2018. TV-tiderna för invigningen och de olika grenarna hittar du självklart också hos oss!

Alpensia Cross Country Skiing Centre

Skidanläggningen Alpensia Cross Country Skiing Centre ligger i sportparken i Pyeongchangs bergskluster. Här finns flertalet olika slingor för längdskidåkning, och anläggningen har i nuläget en publikkapacitet på 7500 åskådare. Skidanläggningen byggdes 1998 och har under åren renoverats, senast inför de olympiska spelen 2018 då både damernas och herrarnas tävlingar i längdskidor ska avgöras på Alpensia Cross Country Skiing Centre.

Sammanlagt kommer tolv olika tävlingsgrenar avgöras i dessa skidspår, sex damgrenar och sex herrgrenar. Dessutom kommer längdskidåkningen i nordisk kombination arrangeras på Alpensia Cross Country Skiing Centre.

Skidspåren är mellan 3,75 och 2 km långa beroende på vilken slinga som används, dessa är belägna minst 751 meter över havet och som mest 805 meter över havet vilket blir 54 m i höjdskillnad.

Alpensia Bitahlon Centre

Skidskyttecentret, som rymmer en publik på 7500 personer, har anor från 1998 – men byggdes ut 2007 för att klara stora evenemang som OS och VM. Här kommer totalt 11 skidskyttegrenar avgöras under OS 2018, fem på herrsidan och fem på damsidan samt ett mixat event. Banan har en högsta nivåskillnad på 47 meter och spåren är mellan 1,5-4 km långa.

2009 arrangerades Skidskytte-VM på Alpensia Biathlon Centre, då blev det svenskt guld till Helena Jonsson i Jaktstart och brons i Masstart. Dessutom blev det silver på damsidan i den Mixade Stafetten. Men bäst under VM lyckades Ole Einar Björndalen som tog tre guld. Även Kati Wilhelm tog tre medaljer, två guld och ett silver och blev tvåa i medaljligan.

Alpensia skidresort

Alpensia Ski Jumping Centre

På Alpensia Ski Jumping Centre kommer damernas och herrarnas backhoppning att avgöras liksom backhoppningsdelen i Nordisk Kombination. Anläggningen som stod färdig 2009 har två tävlingsbackar som är konstruerade för tävlingar i Large Hill (125 m) och Normal Hill (98 m) samt tre backar för övning. Inför OS görs en del förbättringar och ombyggnationer av anläggningen som beräknas vara klara till vintern 2016.
Centret har en publikkapacitet på 13 000, varav 11 000 sittplatser. Än så länge är Continental Cup den största tävlingen som arrangerats på arenan, 2018 blir den en historisk OS arena.

Alpensia Sliding Centre

2016 beräknas Alpensia Sliding Centre , OS arenan som ska husera kälktävlingarna i bob, rodel och skeleton stå klar. Centret ligger i samma bergsområde i Pyeongchang som anläggningarna för backhoppning, längdskidor, skidskytte och storslalom.
Den färdiga arenan kommer rymma 6000 sittande åskådare plus 1000 åskådare på ståplats vilket blir en publikkapacitet på 7000 personer.

Tävlingsbanan kommer som längst vara cirka 1 378 meter och ha en högsta höjdskillnad på cirka 117 meter. Men banlängd och nivåskillnad varierar beroende på vilken sport som ska avgöras, se nedan:
Bob och skeleton: Längd: 1 376,38, nivåskillnad: 116,32
Rodel herrar: Längd: 1 344,08, nivåskillnad: 117,12
Rodel damer + rodel dubbel: Längd: 1 201,82, nivåskillnad: 95,62

Yongpyong Alpine Centre

Under Pyeongchang-OS kommer de alpina slalomgrenarna avgöras på OS arenan Yongpyong Alpine Centre som är beläget i Pyeongchangs bergskluster.
Damernas och herrarnas slalom och storslalom kommer att avgöras på skidanläggningen Yongpyong Alpine Centre som invigdes 1998. Under de olympiska spelen kommer 6000 åskådare kunna bevittna tävlingarna på plats på skidanläggningen.

Vinterspelen blir inte de första stora skidtävlingarna som hålls på Yongpyong Alpine Centre, här har man tidigare arrangerat flera världscuptävlingar för herrar.

Programmet för samtliga grenar som kommer avgöras på arenorna i Bergszonen hittar du här! 

Kustzonen

Kustzonen ligger i östra Pyeongchang, närmre kusten än Alpensia-anläggningarna. Gangneung kommer vara platsen där alla tävlingar på is kommer gå av stapeln. I kustzonen kommer fyra nya arenor byggas inför OS 2018. En 400 meter lång skridskooval för hastighetsåkning på skridskor, en konståkningsarena där även tävlingarna i short track kommer hållas, och två olika ishockeyhallar.

Kwandong Hockey Centre

Kwandong Hockey Centre är en nybyggd ishall belägen i Gangneung. Arenan rymmer 6000 åskådare och en isrink på 60*30 meter.
Under Pyeongchang-OS kommer arenan först och främst att användas för  damernas ishockeyturnering, men även till en del av herrarnas matcher som annars till största delen kommer spelas på Gangneung Hockey Centre. Där kommer också finalerna i damernas turnering att avgöras.

Kwandong Hockey Centre ligger utanför det olympiska parkområdet i Gangneung, men precis som alla OS arenor ligger även denna inom 30 min avstånd från Alpensia Sports Park

Gangneung Hockey Centre

Ishockey-OS 2018 kommer spelas på två helt nybyggda hockeyarenor varav den största är Gangneung Hockey Centre som har en publikkapacitet på 10 000 åskådare.
Bägge ishallarna ligger i storstaden Gangneung i nordöstra Sydkorea med närhet till både hav och bergsområden. Gangneung Hockey Centre kommer i huvudsak husera herrarnas ishockeyturnering, medan den andra arenan, Kwandong Hockey Centre, kommer vara värdarena för damhockeyn.

Bygget av Gangneung Hockey Centre inleddes 2014 och avslutas 2016. När OS och Paralympics är över kommer ishallen monteras ner och byggas upp på annan ort, OS arenan är därmed högst temporär.

Gagneung hockey arena

Gangneung Curling Centre

På den sydkoreanska östkusten ligger ishallen Gangneung Curling Centre där de olympiska tävlingarna i curling kommer avgöras 2018. OS arenan ligger i staden Gangneung som förutom curling även kommer husera tävlingar i ishockey, skridskor och konståkning. Staden beskrivs som ett fint turistmål med vacker natur, festivaler och museer.

Inför de olympiska spelen har Curling Centret som byggdes klart 1998 rustats upp och kan ta emot en publik på 3500 åskådare. Under årens lopp har anläggningen använts till flera olika typer av issporter, bland annat ishockey och konståkning. Under OS kommer det finnas fyra curlingbanor i centret och man kommer arrangera tävlingar i tre curlinggrenar: damer, herrar och nya mixed doubles.

Enskilda anläggningar

Utöver de två stora områdena i Alpensia och Gangeung kommer det dessutom finnas två fristående anläggningar under OS 2018.

Bokwang Snow Park

Under de olympiska spelen 2018 blir Bokwang Snow Park basen för tävlingarna i snowboard och freestyle. Anläggningen ligger i Bongpyeong-myeon en bit utanför själva Pyeongchang och har plats för 18 000 åskådare.

Bokwang Snow Park öppnade för första gången 1995 och har nu rustats upp för att klara arrangemanget med 10 freestyletävlingar och 10 snowboardtävlingar under OS. Varje disciplin kräver en unik backe och både längd, bredd och lutning varierar därför beroende på tävlingsgren. Innan OS ska världscuptävlingar i snowboard halfpipe och parallellslalom genomföras för att testa att anläggningen håller måttet.

Jeongseon Alpine Centre

Jeongseon Alpine Centre ligger i Pyeongchangs bergsområde och här kommer de alpina tävlingarna i störtlopp, super-g och alpin kombination att avgöras. Anläggningen kommer stå klar i god tid för de olympiska spelen och beräknas vara färdig i slutet av 2016, men innan dess ska herrarnas backe testas då Jeongseon är ett av stoppen på herrarnas schema i världscupen 2016.

Bygget av skidcentret har dock fått skarp kritik eftersom man avverkat unik skog för att bereda plats för tävlingsanläggningen. Arrangören har lovat att återplantera träd efteråt, men enligt experter är skadan redan skedd och näst intill omöjlig att reparera.

På anläggningen Jeongseon Alpine Centre kommer 6000 åskådare kunna följa tävlingarna på plats, varav 3500 från sittplats. I nuläget verkar det som att det kommer att finnas tre olika backar där tävlingarna kommer hållas. Backen i super-g kommer vara 2,005 m lång och ha en höjdskillnad på 630 meter med en lutning på 31,4%. Än högre höjdskillnad kommer det vara i kombinations- och störtloppstävlingarna där damerna och herrarna kommer tävla i olika backar. Herrarnas backe kommer vara 2,648 m och ha en höjdskillnad på 825 m medan damernas kommer vara 2,388 m och ha en höjdskillnad på 748 m.