Grenarna och sporterna i Vinter-OS 2014

Totalt kommer det att vara 98 medaljevent på programmet i Sotji-OS och nedan har vi listat grenarna och sporterna som det kommer att tävlas i. Klicka dig vidare för att läsa mer om varje sport och vilka grenar som det kommer att tävlas i.

Alpint

De alpina grenarna har funnit med i Vinter-OS sedan OS 1936, i Garmisch-Partenkirchen, och är numera ett givet inslag och finns givetvis även med på programmet i Sotji-OS 2014.

Backhoppning

Precis som många andra vintersporter har backhoppning ett nordiskt ursprung och den första tävlingen arrangerades i Norge redan 1866. Sporten har funnits med på OS-programmet sedan det första Vinter-OS:et i Chermonix 1924 och har varit ett återkommande inslag sedan dess. I Sotji-OS är det första gången som damerna får en tävlingsgren i denna sport.

Bob

Många svenskar fick upp ögonen för bob när den forne häcklöperskan Ludmila Engquist sadlade om till bobåkare. En satsning som slutade i en tråkig dopinghistoria som många i Sverige fortfarande tänker på när de hör ordet bob och ser de formel-1 liknande kälkarna. Tyvärr har inte heller några nya svenska framgångar kommit som kunnat sudda ut minnet av skandalen och till Vinter-OS i Sotji kommer inte några svenska deltagare som kan skapa ny svensk bobhistoria.

Curling

Curling är en sport som har växt i popularitet de senaste mästerskapen, inte minst i Sverige. Sporten kom med på OS-programmet redan 1920 i Frankrike men togs sedan bort och återkom så sent som 1998 i Nagano och har sedan dess varit ett återkommande inslag i Vinter-OS.

Freestyle

Freestyle är ett samlingsnamn för fem olika grenar där man tävlar på skidor, ungefär på samma sätt som friidrott och alpint är samlingsnamn för olika grenar. Vilka grenar som ingår i freestyle har förändrats genom tiderna, men i Sotji-OS 2014 ingår puckelpist (moguls), hopp (aerials), skicross, halfpipe och slopestyle. Gemensamt för de grenar som ingår i freestyle är att de innehåller inslag av antingen akrobatiska konster eller att de banor man tävlar på har ett mer terrängliknande underlag, ex puckelpist än de banor man tävlar på i alpint.

Ishockey

Ishockeyturneringarna är en av de mest självklara grenarna i Vinter-OS och även en av de äldsta förekommande sporterna på programmet. Ishockey infördes i OS-programmet redan under Sommar-OS 1920 och var givetvis även med på programmet när det första Vinter-OS:et arrangerades av Frankrike 1924.

Konståkning

Konståkning är äldsta sporten i Vinter-OS, då den har varit med sedan 1908. I konståkning tävlar man i grenarna singelåkning, paråkning, isdans och den nya grenen lagtävling.

Längdskidor

Längdskidor är en av de klassiska sporterna i OS-sammanhang och är givetvis med på programmet i Sotji-OS 2014. Längdskidor har varit en del av Vinter-OS sedan starten i Chamonix 1924 och sedan dess har sporten utökats från två till dagens åtta grenar. Dock var det endast herrarnas grenar som fanns med på programmet till en början men sedan Oslo-OS 1952 får även damerna vara med och tävla i OS.

Nordisk kombination

I nordisk kombination tävlar deltagarna i både backhoppning och längdåkning. Det gäller alltså att behärska båda grenarna riktigt bra för att lyckas väl i denna sport som funnits med i OS sedan starten 1924.

Rodel

Rodel, eller ”luge” som man säger på engelska, är den tredje kälksporten som ingår i de Olympiska Vinterspelen. De andra två är bob och skeleton. I rodel ligger åkarna på rygg på kälken och tar sig nerför banan med fötterna före.

Short track

Short track eller kortbaneåkning på skridskor som det också kallas är en form av skridskoåkning som handlar om att ta sig fram så fort som möjligt. Till skillnad från hastighetsåkning är man fler skridskoåkare på isen och banan som används är kortare.

Skeleton

Tack vare Vinter-OS så uppmärksammas många sporter som annars inte får så stort utrymme i svenska medier. En av dessa är kälksporten skeleton som kännetecknas av att åkarna ligger på mage på kälken och åker nerför banan med huvudet före.

Skidskytte

Skidskytte är en populär gren bland svenskar, som har funnits med på OS-programmet sedan 1960. Magdalena Forsberg och Anna-Carin Olofsson Zidek har hört till framgångsrika skidskyttar genom åren. I Sotji-OS kommer Sverige att representeras av bland andra Björn Ferry och Carl Johan Bergman.

Snowboard

Snowboard har utökats med två nya grenar till Vinter-OS i Sotji. Det nya grenarna på programmet är slopestyle och parallellslalom som fått olympisk status och därmed är nu antalet snowboard discipliner uppe i fem stycken.

Speed Skating

Speed skating är en av de äldsta grenarna i Vinter-OS, eftersom den introducerades redan 1924 på OS-programmet för herrar. Damer tilläts tävla först 1960. I Sotji-OS kommer speed skating att anordnas mellan 8:e – 22:e februari och David Andersson representerar Sverige.